Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

1 259 Na Slovensko-poľskom pohraničí pohrýzol vlk dve malé deti vo veku osem a desať rokov. K tejto udalosti došlo v obciach Strzebowiska a Pryzslup v okrese Lesko na území pohoria Bieszczady v národnom parku v Podkarpatskom vojvodstve. Je pravdepodobné že išlo o toho istého vlka, ktorý pohrýzol turistku v rovnakej oblasti dva týždne pred týmto incidentom.

Podľa odborníkov vlk na človeka neútočí, len ak je chorý alebo má besnotu. Pitva však preukázala, že šelma bola zdravotne v poriadku a nemala ani besnotu. Všetky informácie priniesla poľská spravodajská televíia TVN24 s odvolaním sa na predstaviteľku veterinárneho inšpektorátu v Lesku Alžbietu Žrebiecovú.

V júlovom vydaní časopisu Poľovníctvo a rybárstvo (7/2018) sme v článku Európsky pohľad na vlka ľuďom priblížili situáciu z Európskeho parlamentu, ktorý koncom minulého roka prijal rezolúciu s názvom Plán opatrenia v prospech prírody, ľudí a hospodárstva. Citujeme: "Európsky parlament upozorňuje na to, že určité živočíšne druhy (v predchádzajúcej smernici boli tieto druhy zaradené medzi živočíchy vyžadujúce mimoriadnu ochranu) už dosiahli v niektorých regiónoch Európy dobrého stavu ochrany. Za tejto situácie môžu v súčasnosti ohrozovať iné voľne žijúce druhy, ako aj hospodárske zvieratá. To môže narušiť prirodzenú rovnováhu ekosystému. Vyzývame preto Európsku komisiu k vypracovaniu postupu pre posudzovanie stavu ochrany v konkrétnych regiónoch, umožňujúceho zmenu na základe už dosiahnutej žiaduce úrovne ochrany. " 

Člen Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Herbert Dorfmann konštatoval: "Prvýkrát prevažná väčšina poslancov dospela k názoru, že ochrana vlkov nie je absolútnou prioritou a že rozvoj oblastí ľudskej činnosti, ako je tradičné poľnohospodárstvo a turistika, je tiež dôležité. Vlci už nie sú druhom, ktorému hrozí vyhynutie, preto úroveň ich ochrany musí byť znížená a prispôsobená lokálnym podmienkam. "

Podobné boli aj vyjadrenia zástupcov národných delegácií na generálnom zhromaždení CIC v Madride. Konfliktné situácie a ich výrazný nárast zaznamenali v Českej republike, Rakúsku, Nemecku, Dánsku a prirodzene najväčší problém signalizovali zo Škandinávie. Napríklad v niektorých oblastiach Fínska sa v súvislosti s výskytom vlkov obávajú o malé deti, ktoré je zvykom bežne nechávať v kočíku spať v lese. Ako vidno na snímke, nič už nenechávajú na náhodu. Množia sa aj konflikty s medveďmi. Pritom v Rumunsku medvede páchajú škody nielen na hospodárskych zvieratách, poľovných a pastierskych psoch, ale aj na ľudských životoch.

Napätie, ktoré sa vytvorilo v súvislosti s výskytom týchto šeliem v súčasnej Európe už dosiahlo nebezpečnú úroveň. David L. Mech sa domnieva, že počet a rozsah výskytu vlkov závisí výhradne na dvoch faktoroch, a to na počte zveri, ktoré pre vlky predstavujú potravinovú základňu, a tiež ľudskú náklonnosť. Podľa tohto svetoznámeho experta, ktorý sa vedecky zaoberá vlkmi už desiatky rokov, "vlk odjakživa bol a je významným, ale napriek tomu iba jedným z mnohých druhov zvieracieho sveta - vytvárať z neho modlu, rovnako tak, ako jeho zatracovanie, neprospieva vlkom, ale výhradne iba prívržencom jedného alebo druhého krajného postoja. "

IMG 20180422 140805
Foto: Praktická ochrana detí v kočíkoch pred vlkmi, snímka pochádza z Fínska.

Celý článok si môžete prečítať v PaR 7/2018

autori: M.Hustinová, I. Šuba

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.