Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

IMG 4961 zmensenaV dňoch 24. – 26. mája prebiehal už XXI. ročník majstrovstiev Európy vo vábení jeleňov. Organizáciou XXI. ročníka majstrovstiev Európy sa po druhý krát ujalo Bielorusko, ktoré privítalo v nádhernom prostredí Vitebskej oblasti v Krasnom Bore trinásť krajín z celej Európy. Na XXI. ročníku majstrovstiev Európy sa predstavili súťažiaci z Belgicka, Bieloruska, Českej republiky, Estónska, Francúzka, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovenska a Slovinska.

Slovenská výprava bola zložená z troch vábičov, ktorí zišli z predchádzajúcich majstrovstiev Slovenska uskutočnených na poľovníckych slávnostiach v Bijacovciach. Vábičské trio tvorili Jaroslav Mlynárik, Michal Ondrejkov a Miroslav Poliček. Delegáciu doplnil ešte Štefan Engel, ktorý zastával úlohu vedúceho delegácie a supervízora súťaže.

Prostredie Krásneho Boru bolo nádherné, kde sme mali počas troch dní možnosť vidieť včelársku farmu z výborným výkladom histórie včelárstva, vývoja včiel a budovania včelích úľov. Príjemnú priateľskú atmosféru dotvorila aj strelecká súťaž na neďalekej strelnici. V parkurovej streľbe si zmerali sily zástupcovia z každej delegácie. Slovenské farby v streľbe na asfaltové holuby zastával Miroslav Políček. Po absolvovaní streľby zo všetkých siedmych stanovíšť sa z víťazstva tešil Poliak Andrzej Misiak na druhom mieste skončil Nemec Immo Ortlep a na treťom mieste sa umiestnil Litovec Ažuolas Rochmanas.

Počas prvého voľného dňa nám bol predstavený poľovný revír, ktorí obhospodarujú. Poľovnícke právo vykonávajú na pozemkoch o výmere 210 000 ha, z toho je 130 000 ha lesa, väčšinou v druhovom zložení smreka, borovice, brezy a duba a 80 000 ha lúk a pasienkov. V tejto oblasti nachádzame aj mnoho jazierok či mokradí. V rámci tejto výmery sa nachádza aj samostatná zvernica, ktorá má výmeru cca. 1 000 ha. Na týchto pozemkoch môžeme vidieť zver jeleniu, srnčiu, danieliu, mufloniu a diviačiu, ďalej zver losiu, z pernatej zveri sú to sluky, jariabky, kačky, hlucháňe, holniaky, ale vyskytujú sa tu aj šelmy ako líška, vlk, psík medvedíkový či medveď.

Večer plánovaná porada vedúcich delegácii a rozhodcov sa z dôvodu neprítomnosti delegácií z Čiech a Maďarska presunula na  nasledujúci deň do dopoludňajších hodín. Už tradične boli organizátorom určené súťažné disciplíny: 1. jeleň pri jeleniciach, 2. víťazný rik, 3. duel dvoch rovnako silných jeleňov. Ako rozstrelové disciplíny boli určené: 4. odpočívajúci jeleň a ak by ani to nestačilo tak ďalšia rozstrelovka bol 5. starý hľadajúci jeleň.

Nasledovalo určenie rozhodcov do komisie a to postupom štyroch už vylosovaných z minulého roku z ME zo Slovenska: Bielorusko, Estónsko, Litva a Poľsko a novým losovaním boli vybrané štáty: Rakúsko, Francúzsko, Česká republika a Maďarsko. Tu nasledovalo vzdanie sa funkcie rozhodcu zástupcu z Čiech pána Jana Kupku z vážnych zdravotných dôvodov a losovaním bol vybraný rozhodca zo Slovinska. Rozhodcovia však musia byť kontrolovaný a zápis výsledkov rovnako a preto sa pokračovalo losovaním zo zostávajúcich štátov za určenie zodpovednej úlohy supervízorov. Vybraní boli zástupcovia z Belgicka a zo Slovenska. V zmysle medzinárodných pravidiel štáty, ktoré neboli vylosované postupujú automaticky do rozhodcovskej komisie pre nasledujúci rok. Sú to tieto štáty: Belgicko, Slovinsko, Slovensko a Lotyšsko.

V ďalšom bode rokovania porady boli oznámené pozvania na nasledujúce majstrovstvá Európy takže sa môžeme tešiť v 2020 v Poľsku, 2021 v Maďarsku pri príležitosti svetovej poľovníckej výstavy All for one, all for Nature, 2022 v Nemecku a v 2023 v Českej republike.

Spoločne bol prijatý návrh časového obmedzenia disciplín, ktorý bude nezáväzne odskúšaný už tieto majstrovstvá a oficiálne sa spustí budúci rok. Jedná sa o čas 1 minúta 20 sekúnd pre všetky disciplíny okrem disciplín jeleňa pri jeleniciach a pri dueli dvoch rovnako silných jeleňov, pre ktorých bol určený časový limit 2 minúty. Toto rozhodnutie sa ukázalo správne a bolo prijaté všetkými štátmi.

Samostatnú kapitolku tvoril návrh bodového ohodnotenia jednotlivých disciplín, ktorý bol tento rok prekonzultovaný a do značnej miery upravený v Nemeckom Dortmunde. Všetkým štátom bol upravený materiál odovzdaný tajomníkom Heikom Hornungom na CD a budúci rok pred konaním súťaže sa pristúpi k schvaľovať pokiaľ k nemu nebudú žiadne výhrady.

Za úlohu pre všetky štáty ostala otázka nominovania prostredníctvom národných poľovníckych organizácii alfa páru medzinárodných rozhodcov do databázy, ktorá má byť z návrhu skúsených vábičov.

V poobedňajších hodinách sme mali možnosť tréningu pred samotnou súťažou, odskúšanie mikrofónov a doladenie jednotlivých disciplín. Samotná súťaž začínala úvodným ceremoniálom, na ktorom boli predstavené všetky zúčastnené krajiny. Počasie bolo nádherné, slnečné a nič nebránilo tomu, aby sa súťaž mohla začať. Samotná súťaž prebiehala podľa záverov porady a vylosovaných súťažných disciplín. Súťažiaci si tak zmerali sily v poradí hlas jeleňa, ktorí ovládol čriedu jeleníc, víťazný ryk a súboj dvoch rovnako starých jeleňov. Do tretej disciplíny postupovalo 50 % najlepších vábičov z predchádzajúcich dvoch disciplín. Do tretieho kola postúpili všetci traja slovenskí reprezentanti a stále bolo všetko otvorené až do poslednej chvíle. Nakoniec sa z titulu majstra Európy tešil maďarský reprezentant Zoltán Búr, I. vicemajstrom Európy sa stal jeho kolega Attila Czako a II. vicemajstrom Európy sa stal Francúz Virgile Parpinelli. Zo slovenských reprezentantov sa najlepšie umiestnil Jaroslav Mlynárik, ktorý obsadil 8. miesto so stratou len štyroch bodov na prvú priečku. Miroslav Poliček sa umiestnil na 13. mieste a Michal Ondrejkov na 17. mieste. V hodnotení krajín sa na prvom mieste umiestnilo Maďarsko, na druhom mieste Slovinsko a tretiu priečku obsadili Slovenskí reprezentanti.

Na záver môžeme konštatovať, že XXI. ročník majstrovstiev Európy vo vábení jeleňov sa vydaril. Organizácia podujatia z Bieloruskej strany bola na vysokej úrovni a v samotný večer sme za slovenskú delegáciu mali možnosť nielen poďakovať organizátorovi, ale aj slávnostne pred všetkými delegáciami sme v mene slovenských poľovníkov do rúk prezidenta Bieloruskej asociácie poľovníctva rybolovu pánovi Jurymu Schumskému odovzdali nádhernú pamätnú medailu pri príležitosti 50. výročia Slovenského poľovníckeho zväzu.

Večerná príjemná atmosféra s hudobným doplnkom umocnila dobré cezhraničné priateľstvá a spoločne sme tak zhodnotili, že samotná súťaž bola pripravená na jednotku. Do budúcna prajeme všetkým Slovenským vábičom dobré hlasy, aby sa tí najlepší dostali na XXII. ročník majstrovstiev Európy vo vábení jeleňov, ktorého organizátorom sú naši susedia z Poľska.

Veľké poďakovanie za celý reprezentačný tím Slovenska na účasti XXI. ročníka Majstrovstiev Európy vo vábení jeleňov v Bielorusku patrí samozrejme na Slovenskej strane zastrešujúcej poľovníckej organizácii, ktorou je práve Slovenská poľovnícka komora, ktorá vytvorila podmienky pre dôstojnú reprezentáciu.

Autor: Jaroslav Mlynárik, Štefan Engel

IMG-4506_zmensena.JPGIMG-4651_zmensena.JPGIMG-4670_zmensena.JPGIMG-4671_zmensena.JPGIMG-4728_zmensena.JPGIMG-4742_zmensena.JPGIMG-4873_zmensena.JPGIMG-4885_zmensena.JPGIMG-4894_zmensena.JPGIMG-4961_zmensena.JPGIMG-4980_zmensena.JPGIMG-5039_zmensena.JPGIMG-5113_zmensena.JPG

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (belarus.PDF)belarus.PDF[Výsledková listina 21. ME vo vábení jeleňov, Krasny Bor, Bielorusko 2019]2898 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.