Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Budem postupne reagovať na niektoré veci, ktoré ma "zaujali" v uvedenom článku. Možno so mnou nebudete ani súhlasiť...

SPK resp. OPK rieši disciplinárne previnenia na základe § 77 zákona 274 o poľovníctve. Neznalosť zákona neospravedlňuje a každý jeden z nás by mal ovládať nielen svoje práva ale aj povinnosti. Neviem o tom, že by sme potichu prejednávali disciplinárne previnenia. Každé jedno disciplinárne konanie prebieha podľa disciplinárneho poriadku so všetkými náležitosťami. Každý jeden, ktorý sa dopustí porušenia zákona je o tom informovaný a v závere pochopí, ak má aspoň trošku zdravého rozumu a správneho úsudku, ak zákon poruší, že jeho nevedomosť ho dostala až k riešeniu v disciplinárnom konaní. Ak by sme to neriešili my, riešila by to štátna správa. Pretože na čo by nám boli zákony, ak by sme ich nemuseli dodržiavať. A nemyslím si, že je to zábavná činnosť.

Povinné platenie a predĺžovanie poľovných lístkov. Buď autor článku nie je poľovník alebo nie je znalý veci. Tak ako vás občiansky preukaz legitimuje, že ste to vy tak aj poľovný lístok legitimuje jeho držiteľa vykonávať právo poľovníctva. Odjakživa boli poľovné lístky vydávané a predĺžované štátnou správou a následne po prenesení kompetencií sú vydávané OPK. Ak si dotyčný myslí, že je to zárobok na zbohatnutie tak sa veľmi mýli. Vydanie či predĺženie poľovného lístka má svoje úkony. Musí ich niekto vykonať, na niečo vytlačiť, použiť elektrinu(keď už sa chceme hrať na dôslednych), niekto to musí spracovať, vykonať úkony aj keď dotyčný odíde z kancelárie(pretože nám to ukladajú určité právne normy). Aj keby sa opäť preniesli kompetencie na štátnu správu, musel by to vykonávať ďalší na to určený pracovník, pretože terajšie obsadenie má aj tak dosť svojej práce a tiež to nebudú robiť zadarmo. A neviem o tom, že by sa chceli zvyšovať počty štátnych úradníkov. A že vybavíte v súčasnej dobe vo väčšine poľovný lístok na jednom mieste je tiež výhoda na nezaplatenie. 

Nejasná tvorba, spotreba aj delenie financií a majetku. Každá jedna OPK má svoje orgány, ktoré sú zložené zo zástupcov všetkých poľovníckych organizácií v jej pôsobnosti. Každoročne sú predkladané rozbory hospodárenia a použitie finančných prostriedkov. Nevidím v tom nič nejasné. 

Prideľovanie a výklad nájomných zmlúv. Podľa mojich informácií a praktických skúseností toto by malo byť mierené na trošku iné orgány. Treba si preštudovať zákon o poľovníctve...k tomu nie je ani čo dodať. Podobne sa ani nebudem vyjadrovať k tomu, že dotyčný pán tu zakomponoval ešte aj odpredaj plánovaných odstrelov. Čo to má s SPK?

Mladý pán musí najprv pochopiť rozdiel medzi poľovne upotrebiteľným psom a chovnosťou. A keď už sme pri poľovnej upotrebiteľnosti, ak mám v revíri dobrého psíka tak prečo s ním neurobiť skúšky...Veď aspoň preukáže svoje schopnosti, má lepšie preferencie nič strašné. A že máme málo PUP o tom vedomosť nemám...odkiaľ má tento pán také informácie. Čo sa týka poplatkov, myslím si, že keď sa raz rozhodnem chovať psa a vynaložím financie na jeho starostlivosť, poplatok za vystavenie preukazu o pôvode, či súhlasu na krytie je mizivá časť z toho . Podla toho by malo byť v poriadku, aby si robil každý čo chce a vtedy to bude skvelé, bez žiadneho poriadku. V žiadnej sfére bez určitých podmienok nie je možné vytvárať spoločné ciele. To ako keby sme zrušili štátnu správu a plánovanie a lov zveri nechali len tak bez kontroly a bez dodržiavania zákonitostí.

V našej organizácií pri vrátení poľovného lístka zosnulého sa rodinnému príslušníkovi vracia členský príspevok za roky, ktoré má predplatené. Takže opäť zavádzajúca informácia. A podiel z komory? Myslí tým podiel z tých 20 eur, ktoré uhradí pri predlžovaní poľovného lístka na 5 rokov ?

Čo sa týka poplatkov za poľovné revíry...je to ťažko vysvetliteľné a u nás to tiež vyvoláva najväčšiu časť nevôle voči SPK. Aj keď vieme, že mnoho OPKačiek by možno nedokázalo bez týchto financií fungovať. 

Presadzovanie uplatňovania škôd spôsobených zverov v zákone o poľovníctve SPK určite nepodporuje aspoň o tom neviem takže názor, že by SPK  nepodržala užívateľov PR pri platení škôd je asi tiež len dohad dotyčného pána.

Slovenská poľovnícka komora je organizácia, ktorá plní úlohy vyplývajúce zo zákona a dbá aby boli zachované historické hodnoty a tradície poľovníctva. Hovorím za seba, že v každom jednom pracovnom dni počas týždňa či víkendu, v každom podujatí, rôznych akciách je veľa úsilia, času... A ako dobre vieme poľovníctvo nie je len o love. A ak si niekto myslí, že chodím do práce len preto, aby som vydala poľovný lístok tak sa veľmi mýli. Väčšina organizácií podľa svojich možností prezentuje poľovníctvo, tradície vo svojich okresoch, aktívne pôsobí v poľovných revíroch(nielen pri love). Ale naše úsilie zdehonestuje jeden článok, jedna správa v novinách vystrihnutá z kontextu presne tak ako článok tohto autora. Najhoršie na tom je, že používa vo väčšine ničím nepodložené informácie. Takže neviem na akých princípoch by mala Asociácia poľovníckych organizácií Slovenska fungovať. A tiež je smutné, že na Slovensku je veľa ľudí, ktorí takým bludom aj uveria.

Prečítaním tohto článku som dospela k záveru, že najlepšie by bolo asi všetko nechať v rukách jednotlivcov a nechať to na samovývoj. To by už len dopadlo. V obchodoch nechajme keramické pokladničky, kde budeme platiť za nákup, nákup si zoberme rovno zo skladu resp. priamo z výroby, bravčovinku si choďme chytiť do chlieva. Koľko peňazí by sa ušetrilo. V každej sfére je potrebná logistika, organizácia, aby sme ako som vyššie uviedla dosiahli spoločný cieľ, nie vyhovujúci nám ale všetkým, ktorých sa to bytostne týka. Poľovníctvo nemôže byť neorganizované, pretože to je cieľavedomá činnosť ako udržať voľne žijúcu zver - prírodné bohatstvo a zároveň je súčasťou kultúrneho dedičstva, tvorby a ochrany životného prostredia. Toto nemôže nikto poprieť. Nemôžu nás všetci brať ako nepriateľov, pretože my sme vo viacerých aspektoch rovnocennými partnermi. 

Poľovníctvu zdar!

Ing. Silvia Perinajová
Kancelária OPK Humenné

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.