Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Vážení kolegovia,

zo stanov APOS-u .... vytvorenie spolku, ktorého účelom je „presadzovanie oprávnených záujmov a potrieb zboru zakladateľov, klubov, ich práv a slobôd týkajúcich sa právnických osôb“ resp.  vlastne zoskupenie jednotlivcov za účelom dosiahnutia svojho vodcovského uspokojenia. Aj ich stanovy vyžadujú poriadok, ale na rozdiel od organizácie, ktorá ma jasné pravidlá tam rozhodujú „vyvolení, nie volení“.

Pri kynológii poľovnícky hospodár vie najlepšie, ktorý pes je poľovne upotrebiteľný, preto poľovníci nakupujú a poľujú so psami bez PP ... no uznajte, je toto možné ?! To ak sa mi na ulici páči „oriešok“ nakoľko pekne šteká, tak to má byť kritérium výberu !!  A potom, vieme si predstaviť čivavu, ako zastavuje jeleňa o hmotnosti cca 250 kg ?! Spochybňuje poľovnícku kynológiu, skúšobný poriadok to, čo sa vlastne skúša? No to je predsa o tom, ako ten pes pracuje. Vyhodnotenie poľovnej upotrebiteľnosti je vyjadrením schopnosti poľovného psa pracovať v poľovnom revíri. Možno pisateľ ani nezaregistroval, že existuje FCI!

Ako sme sa zhodli s kolegom, takýmto jednotlivcom chýba „kontinuita“ !!!

Slovenská poľovnícka komora má byť stavovská organizácia zaoberajúca sa profesionálne poľovníctvom. Ako držiteľ PL a ZP sa cítim ako profesionál (nemusím byť zamestnancom) a nie som určite sám (skúška z poľovníctva, skúška poľovníckeho hospodára, vyššia odborná poľovnícka skúška, skúška pre získanie odbornej spôsobilosti na držanie zbraní a streliva), k tomu pridám aj absolventov lesníckych škôl resp. TU Zvolen a súhlasím s tým, že sú jasne nastavené pravidlá pre členov Slovenskej poľovníckej komory – profesionálov a preto ich rešpektujem !

Ak niekto nechce byť profesionál, nemusí . . . (auto nemusím šoférovať, nemusím mať vodičský preukaz ... môžem byť spolujazdec alebo pôjdem autobusom, ale ten kto má povezie musí byť profesionál s vodičským oprávnením. . . vodič s oprávnením skupiny „A“ nemôže viesť vozidlo skupiny „D“ !)

Zaujímalo by ma, ak je autor článku Ľ.B. držiteľom PL, kde vykonával prípravu a samotné skúšky z poľovníctva ? . . .  možno tu je priestor na prehodnotenie a možno nápravu nášho pochybenia v jeho príprave, ak zabudol na „kontinuitu“ !!!

Ak sa neprecvičujeme v hre na lesnici, nemôžme zahrať dobre poľovnícke signály, ak sa nezdokonaľujeme v streľbe, nemôžme dobre strieľať. . ., aj poľovný pes, ktorému sa majiteľ nevenuje a neutvrdzuje jeho vlohy, nemôže podávať dobrý výkon . .

... a vôbec je náhoda, že takýto článok vychádza práve v čase, keď sa zrazu aktívne objavujú „odborníci“ poľovníctva . . ? ! ? !

Záverom si dovolíme poďakovať autorom a tvorcov myšlienky „Poľovníctvo má zmysel“.

Patrí Vám vďaka za prácu a veľmi aktívnu prezentáciu, ktorú robíte pre poľovníctvo !

Ď A K U J E M E .

Ján Viskup
predseda OPK Bardejov

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.