Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

22 17 752 49 237Vďaka pozitívnemu vývoju okolo afrického moru ošípaných v Českej republike zrušila Štátna veterinárna správa zákaz vstupu do lesov vo vysoko rizikovej oblasti na Zlínsku. Od posledného nálezu uhynutých nakazených diviakov už uplynulo viac ako sedem mesiacov.

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej správy Zbyněk Semerád uviedol, že v súvislosti s pozitívnym vývojom nákazovej situácie sa rozhodli pre ukončenie zákazu vstupu do tzv. vysoko rizikovej oblasti. Zároveň tiež zrušili aj vymedzenie tejto zóny, v ktorej boli nájdené alebo ulovené všetky pozitívne kusy diviakov. Zákaz vsetupu do lesov, polí a na poľné cesty v okolí Zlína vyhlásili veterinári vlani kvôli nebezpečenstva rozšírenia nákazy AMO.

Vírus sa v Česku prvýkrát objavil vlani v júni na okraji Zlína. Nákaza sa nerozšírila do chovov a podarilo sa ju udržať na veľmi malom území, čo považujú veterinári za mimoriadny úspech. V ostatných krajinách Európy sa situácia okolo afrického moru ošípaných naopak dramaticky zhoršuje. V posledných týždňoch a mesiacoch boli hlásené prípady z Poľska, Maďarska, Rumunska, Bulharska, ale aj z Belgicka. "V súčasnej dobe sa dá už povedať, že sa nám podarilo africký mor ošípaných v Českej republike zdolať, preto postupne pristupujeme k rušeniu zavedených opatrení a zákazov," poznamenal Semerád.

Už začiatkom októbra povolili zrušiť elektrické ohradníky lemujúce vysoko rizikovú oblasť o ploche necelých 90 kilometrov štvorcových severovýchodne od Zlína (Obr. 1). K minimalizácii migrácii diviakov v súčasnosti postačujú pachové ohradníky. Africký mor ošípaných veterinári do dnešného dňa potvrdili u celkovo 212 uhynutých diviakov a 18 ulovených diviakov. V zamorenej oblasti bolo ulovených cez 3 600 kusov diviačej zveri. V širšej oblasti s intenzívnym lovom takmer 21 tisíc kusov. Posledné pozitívne nálezy pochádzajú z polovice apríla, ale jednalo sa o kusy uhynuté niekoľko mesiacov predtým.

26.11.2018 
Obr. 1: Vysokoriziková zóna (vyznačená červenou) je už zrušená.

Zdroj: africkymorprasat.cz, zlin.idnes.cz
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.