Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

INFORMAČNÝ LETÁK SPK

POSLALI SME OTVORENÝ LIST MINISTROVI ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA!

bud

Vážený pán minister,

po nástupe do funkcie člena vlády SR, zodpovedného za riadenie Ministerstva životného prostredia slovenskí poľovníci pevne dúfali, že problémy s medveďom hnedým, ktoré na Slovensku pretrvávajú a neustále sa prehlbujú, začne envirorezort pod Vašim vedením, vážený pán minister, akútne riešiť. Žiaľ, nestalo sa tak. Namiesto toho sme z Vašich úst už niekoľko krát počuli, že „poľovníci sú tí, ktorí by si na medvede radi zastrieľali“. Dovoľte nám konštatovať, že sme nesmierne sklamaní Vašim prístupom najmä z toho dôvodu, že Vaše verejné vyhlásenia nie sú podložené žiadnou relevantnou analýzou a s vysokou mierou pravdepodobnosti sa zakladajú na absencii korektného posúdenia dlhodobých aktivít Slovenskej poľovníckej komory v tejto oblasti, resp. na neschopnosti posúdiť realitu zo strany Vašich poradcov.

Slovenská poľovnícka komora, organizácia združujúca viac ako 63 000 poľovníkov, sa ostro vyhradzuje voči Vašim tvrdeniam o záujme a spôsobe odstrelu chráneného živočícha našimi členmi.

Chceme Vám pripomenúť, že kontajnery a komunálny odpad napr. v meste Vysoké Tatry bol i v minulosti. Stojiská a kontajnery neboli proti medveďom zabezpečené tak, ako teraz a o návštevách medveďov v intraviláne si môžete urobiť obraz z nasledovných údajov. (Zdroj: Mesto Vysoké Tatry).

Slovensko je krajina s najvyššou hustotou medvedej populácie na svete. V rebríčku tiež zastávame druhé miesto na svete v počte útokov medveďa na človeka. V minulom roku boli zaznamenané 3 útoky dokončené a 38 nedokončených. V roku 2020 ich už je, okrem iného, zaznamenaných 5 dokončených. To, že u nás ešte medveď nikoho neusmrtil, je výsledok len toho, že takmer celé územie Slovenska je pokryté mobilnou sieťou a zranený si môžu privolať rýchlu zdravotnú pomoc kdekoľvek.

CELÉ ZNENIE OTVORENÉHO LISTU NÁJDETE TU 

REAKCIA MINISTRA NA OTVORENÝ LIST: OSOČOVANIE A POPULIZMUS!

Namiesto prijatia návrhu korektnej spolupráce budovanej na odbornosti a postupnej eliminácii emócií, si však slovenskí poľovníci a slovenská verejnosť z úst ministra vypočuli ďalšiu nehoráznu lož, keď sa v nedeľu na tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách vyjadril, že: „Keby sme nechali chránené živočíchy na rozhodnutia poľovníckej komory, už by sme tu žiadne nemali“ vyjadril sa minister na nedeľnej tlačovej konferencii vo Vysokých Tatrách.

Pán minister už v júni tohto roku, ale naposledy len pred týždňom prehlásil, že medvede nebudeme usmrcovať, nakoľko sú našim národným bohatstvom. Zaujímalo by nás, prečo tak rýchlo zmenil názor a teraz ich už chce nechať usmrcovať členom zásahového tímu Štátnej ochrany prírody SR? Pribudli snáď za taký krátky čas problémové medvede? Čo však považujeme za úplnú demagógiu a zavádzanie verejnosti je usmrtenie medveďov bez účasti poľovníkov. Pretože odstrel, odchyt, usmrtenie, či dokonca eutanáziu medveďa, ktorý je poľovnou zverou, podľa zákona o poľovníctve, nemôže zásahový tím vykonať bez toho, že by mal vypísané povolenie na lov zveri od príslušného užívateľa poľovného revíru! Takéto neodborné vyhlásenia, navyše často v rozpore s platnou legislatívou, žiaľ, nepridávajú v očiach odbornej verejnosti na autorite envirorezortu, pripúšťame však, že slúžia skôr na odpútanie pozornosti laickej verejnosti, diskreditáciu poľovníckej komunity, premyslené šírenie lží a poloprávd. Navyše zásahový tím sa predviedol pri riešení usmrtenia medvedice Ingrid, za ktorú boli plne zodpovední členovia tímu, ale za spackaný zásah tímu odborníkov z envirorezortu sa obrovská vlna kritiky organizovane cez sociálne siete spustila zase len na adresu poľovníkov.

CELÚ TLAČOVÚ SPRÁVU NÁJDETE TU

medvede1

Sledujte FB facebook.com/polovnictvo.spk insta instagram.com/polovnictvo_ma_zmysel
Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (35t.pdf)35t.pdf[Informačný leták - 35. týždeň]965 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.