Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

DSC 0044 zmensenaTlačová správa petičného výboru, 14.4.2021

Organizované poľovníctvo na Slovensku by sa malo dočkať novely zákona o poľovníctve. V minulom roku v gescii MPRV SR vznikla pracovná skupina pre tvorbu legislatívnych a koncepčných materiálov v oblasti poľovníctva. Jediné riadne zasadnutie pracovnej skupiny sa uskutočnilo v lete minulého roka. Tam si jej členovia podrobne vydiskutovali a odsúhlasili východiská a zásady, z ktorých by mal nový zákon vychádzať. Realita je však úplne iná. Návrh zákona, ktorý bol predložený do vnútrorezortného legislatívneho procesu je nielen v rozpore so závermi komisie, ale dokonca aj v rozpore s Koncepciou rozvoja poľovníctva SR do roku 2030.

Ako reakciu na toto konanie ministerstva bolo spustenie petície Poľovníctvo má zmysel koncom októbra minulého roka. Petícia si kládla za cieľ vyzbierať podpisy pre záchranu organizovaného poľovníctva na Slovensku, ktoré si 10. decembra 2020 pripomenulo 100. výročie od vzniku Loveckého a ochranného spolku, teda prvej jednotnej poľovníckej organizácie na Slovensku.

Členovia petičného výboru i všetci podpísaní pod petíciou nechcú dopustiť, aby sa životné poslanie desiatok tisíc dobrovoľných poľovníckych nadšencov a ich rodín, funkcionárov a profesionálnych zamestnancov stalo predmetom politického obchodovania a spoločenského znehodnocovania. Títo ľudia sa totiž každoročne podieľajú stovkami tisíc hodín svojho voľného času v prospech prírody a zveri na vlastné náklady a dobrovoľným vytváraním miliónových hodnôt spoločného diela v prospech všetkých občanov Slovenska.

 

Štát na činnosť poľovníctva ani Slovenskej poľovníckej komory, ako organizácie s preneseným výkonom štátnej správy, cielene finančne neprispieva. Poľovníci sa vďaka členským príspevkom samofinancujú a nezaťažujú štát ani občanov, ktorí s poľovníctvom nemajú nič spoločné. Títo občania ale užívajú benefity, ktoré poľovníctvo zabezpečuje vo vidieckej krajine. Súčasný návrh zákona o poľovníctve a taktiež rýchle novely poslancov, ktorí poľovníctvu nerozumejú, ale zastupujú skupinu lobistov, práve naopak zaťažuje štátnu správu poľovníctva kompetenciami, ktoré SPK zabezpečuje v súlade so súčasným zákonom z vlastných zdrojov, bez nároku na verejné financie a zaťažovanie daňových poplatníkov.

Dôvodom vyhlásenia petície bola obhajoba poľovníctva a zabránenie snáh úzkej skupiny samozvancov sledujúcich vlastné záujmy. Tí účelovo zavádzajú a zneužívajú politikov i verejnosť s tým, že zastupujú 63-tisíc poľovníkov. V skutočnosti ich zastupujú len niekoľko desiatok. Snažia sa o rozbitie súčasnej poľovníckej organizácie a vybudovaného fungujúceho systému. Poľovnícka komunita a ľudia žijúci na vidieku si plne uvedomujú vážnosť situácie a devastačné dopady zákulisne pripravovanej novely zákona o poľovníctve. Preto sú podpisy vyše 153 000 občanov v petícii silným hlasom aj voličov strán súčasnej vládnej koalície, ktorí tak jasne vyzvali politikov neničiť to, čo funguje. Organizované poľovníctvo významnou mierou  prispieva k ochrane životného prostredia na slovenskom vidieku a prírody, ktorou sa môžeme pýšiť v celej Európe. Benefity, ktoré poľovníctvo prináša ľuďom na vidieku podporujú zachovanie súčasného stavu i riadenia organizovaného poľovníctva na Slovensku prostredníctvom silnej samosprávnej organizácie.

DSC_0023_zmensena.JPGDSC_0026_zmensena.JPGDSC_0027_zmensena.JPGDSC_0029_zmensena.JPGDSC_0032_zmensena.JPGDSC_0041_zmensena.JPGDSC_0044_zmensena.JPGDSC_0045_zmensena.JPGDSC_0049_zmensena.JPGDSC_0053_zmensena.JPGDSC_0055_zmensena.JPGDSC_0056_zmensena.JPGDSC_0060_zmensena.JPGDSC_0062_zmensena.JPGDSC_0064_zmensena.JPGDSC_0065_zmensena.JPGDSC_0067_zmensena.JPGDSC_0069_zmensena.JPGDSC_0070_zmensena.JPGDSC_0074_zmensena.JPGDSC_0077_zmensena.JPGDSC_0078_zmensena.JPGDSC_0079_zmensena.JPGDSC_0082_zmensena.JPGDSC_0083_zmensena.JPGDSC_0087_zmensena.JPGDSC_0093_zmensena.JPG

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (ts_odovzdanie_peticie_FIN.pdf)ts_odovzdanie_peticie_FIN.pdf[Tlačová správa petičného výboru - Odovzdanie petície PMZ do NR SR]113 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.