Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

3 10 21Slovenskí poľovníci berú úlohu v boji proti africkému moru ošípaných vážne. Dôkazom toho je aj tohtoročný lov diviačej zveri, ktorý od začiatku marca do konca októbra dosiahol hranicu 45 tisíc kusov. Rovnaký počet bol zaznamenaný aj v sezóne 2019/2020, kedy poľovníci ulovili historicky najviac, až 75 tisíc diviakov. Prekonáme toto historické maximum?

Hoci sa na veľkej časti Slovenska, ktorá je zasiahnutá africkým morom ošípaných, na určitý čas nemôže loviť, alebo diviaky úplne zmizli, čísla lovu neustále stúpajú. SPK veľmi teší, že sú poľovníci zodpovední a štatistika lovu prekonáva rekordy. Len napríklad priemerný denný lov za posledné dva mesiace presiahol už 260 kusov diviačej zveri. Málokto si uvedomí, koľko to stojí poľovníkov námahy, hodín času i financií, aby sa im podarilo stavy diviakov znížiť. Aj preto im treba za ich rukolapné výsledky poďakovať a nie ich haniť, že situáciu „nezvládajú“, ako to prezentujú niektoré médiá. 

Lov a proticovidové opatrenia 
V rovnakom čase minulého roka bolo ulovených len 38 tisíc kusov diviačej zver. Lov nám znemožňovali proticovidové opatrenia, ako zákaz cestovania z okresu do okresu, či zákaz usporiadania hromadných podujatí. Teraz sa situácia opäť začala dramatizovať a my sa obávame, že pokiaľ k tomu naozaj príde, spoločné poľovačky v režime „OP“ nebudú mať takú účinnosť. Hoci v septembri SPK dostala od ÚVZ SR jasné stanovisko, kde uviedli, že spoločné poľovačky sú vykonávané zo zákona a preto sa na ne vydané opatrenia nevzťahujú.

Čo s ulovenými diviakmi?
Uľahčiť predaj vyšetrenej diviny v koži sa snažia aj veterinári. Pred pár dňami boli upravené mimoriadne núdzové opatrenia vydané hlavným veterinárnym lekárom, ktoré umožňujú umiesťovanie diviny z diviačej zveri v reštrikčnom pásme P I. po obdržaní negatívneho výsledku na AMO. Problém s umiestnením diviny na trhu sa však podarilo čiastočne vyriešiť prostredníctvom spustenia aplikácie PredajDiviny.sk, cez ktorú sa ponúklo už viac než 12 ton diviny v koži z diviačej zveri. Poľovníci však neponúkajú len divinu z diviakov, ale najmä z jelenej a danielej zveri. Od vzniku aplikácie sa tak ponúklo už viac ako 60 ton diviny v koži.

Výzva prezidenta: LOVTE DIVIAKY

 

Plnenie plánu lovu diviačej zveri v poľovníckej sezóne 2021/2022
3 10 21

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.