SPKNávrh novely zákona o poľovníctve z dielne strany Život Tomáša Tarabu, Filipa a Štefana Kuffu, ktorý bol zaradený do rokovania parlamentu, bude pre poľovníctvo likvidačný a nebude riešiť zníženie stavov zveri, ako to prezentujú jej autori. Návrh má riešiť najmä zodpovednosť za škody spôsobené zverou štýlom „poľnohospodár vyčísli a poľovníci škody v plnej výške zaplatia“. Tento spôsob však nielen že nerozviaže poľovníkom ruky ako to prezentujú autori zákona, ale poľovníci prestanú poľovať. Žiadny z poľovníkov predsa nebude ručiť celým svojim majetkom, aby mohol vykonávať právo poľovníctva! Vzhľadom na absenciu jednotnej metodiky zisťovania škôd nie je reálne možné s istotou zistiť akú reálnu výšku škody zver spôsobila, navyše neexistuje ani právna istota vylúčenia možnej zámeny príčiny zníženia predpokladanej úrody či pôvodcu poškodenia. Z praxe sú známe pokusy pripísať škody suchom na vrub zveri, či škody zákonom chráneným vtáctvom (škorcami) na vrub raticovej zveri.

Odignoruje parlament 152 tisíc podpisov petície Poľovníctvo má zmysel?

Politici už zrejme zabudli na petíciu Poľovníctvo má zmysel, ktorú podpísalo 152 tisíc občanov. Predseda parlamentu vtedy poľovníkom deklaroval, že do parlamentu nepustí žiadnu novelu zákona o poľovníctve, ktorá nebude prerokovaná s poľovníckou samosprávou tak, ako to hovorí zákon o poľovníctve a tak, ako to žiadala aj petícia. Dnes je však takýto zákon zaradený do rokovania parlamentu a s poľovníkmi nikto o návrhoch zmien dodnes nerokoval!

Vinohradníci úmyselne zavádzajú o spôsobe vzniku škôd

Zástupcovia Slovenskej poľovníckej komory a užívateľov dotknutých poľovníckych revírov sa mali zúčastniť minulotýždňového stretnutia v Pezinku, kde boli všetci účastníci, poškodení vinohradníci, členovia parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ale tiež predseda NR SR Boris Kollár. Poľovníci neboli zrejme na tomto stretnutí vítaní, nakoľko miesto rokovania hostitelia zmenili na poslednú chvíľu. K dispozícii máme dôkazy aj o tom, že so škodami zverou na vinohradoch je to úplne inak, ako to prezentujú niekoľkí vinohradníci, ktorí toto stretnutie iniciovali a že ak nejaké škody vznikajú, tak príčiny sú úplne iné a nie vysoký stav zveri.

30 tisíc zaradených poľovníkov má doplatiť na neodbornosť politikov

Ak prejde novela zákona o poľovníctve v súčasnom znení, na kroky Tarabu a Kuffovcov doplatí viac ako 30 tisíc zaradených poľovníkov, čoho dôsledkom bude s najväčšou pravdepodobnosťou vzdanie sa výkonu práva poľovníctva. Je veľmi smutné, že aj napriek rokovaniam s menovanými poslancami a prísľubu predsedu parlamentu je zaradený zákon na rokovanie v podobe, ktorý je pre výkon práva poľovníctva v súčasnej podobe likvidačný. Máme za to, že pokiaľ by poslanci navštívili vinohrady v Pezinku, či okolité lesy, s premnoženou zverou by sa rozhodne nestretli. O tom svedčia aj neustále využívané zábery v spravodajských príspevkoch zo Záhoria a nie z vinohradov pod Malými Karpatmi. Sú iné regióny, kde je treba riešiť vysoké stavy zveri, ale nie tak ako to navrhuje aktuálna poslanecká novela.

Žiadame politikov, vinohradníkov aj médiá o objektivitu

SPK s napätím sleduje, ako sú návrhy zákonov predkladané bez konzultácie s odbornými organizáciami, bez pripomienkovania, riadnych a odborných rozporových konaní. Upozorňujeme preto našich členov, aby boli aktívni v komunikácii s verejnosťou i politikmi, nakoľko k tomuto dialógu nikoho z poľovníkov (ani miestnych členov užívateľov poľovných revírov, ani vedenia SPK) nikto nepozval a tak vznikol skreslený názor na to, čo sa údajne deje v pezinských vinohradoch. Z tohto dôvodu SPK zaslala list na ústavnoprávny výbor. Dôvodom je aj to, že voľne žijúca zver je „res communis“, a teda ako poškodzujúci subjekt nie je vlastníctvom užívateľa poľovného revíru. Ide zo zákona o prírodné bohatstvo a súčasť prírodných ekosystémov, súčasť kultúrneho dedičstva, tvorby a ochrany životného prostredia. Za takýchto okolností vymáhanie náhrady škody na základe objektívnej zodpovednosti členov užívateľa poľovného revíru je protiústavné. Problematiku škôd zverou je potrebné riešiť komplexne za účasti širokého spektra zainteresovaných odborníkov a nie tak ako sa to deje teraz.

V prípade záujmu médií o návštevu vinohradov, stretnutie a vypočutie si užívateľov poľovných revírov a zástupcov SPK nás kontaktujte na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Následne bude zorganizované stretnutie vo vopred dohodnutom termíne.

Stiahnúť tento súbor (stanovisko_SPK_zakon o polovnictve-9,22.pdf)stanovisko_SPK_zakon o polovnictve-9,22.pdf[Stanovisko SPK k návrhu novely zákona o poľovníctve z dielne strany ŽIVOT]200 kB