Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

TK MHSRMinisterstvo hospodárstva SR nesúhlasí s pripravovaným plošným zákazom používania a predaja streliva s obsahom olova na civilné použitie. Rezort podporuje strelecké organizácie a bude sa usilovať, aby sa zákaz neprijal. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister hospodárstva Richard Sulík. „Toto je vec, s ktorou nielen široká strelecká verejnosť nesúhlasí. Považujeme to za zlý nápad, za úplne zbytočné obmedzenie aj my, ktorí nie sme strelcami," povedal Sulík. Minister už poslal list so žiadosťou o spoločné zamietavé stanovisko k návrhu rezortným kolegom zo 17 krajín EÚ, ktoré zákaz tiež odmietajú alebo sa ešte o svojom postoji nerozhodli. 

Predseda združenia Legis Telum Ľudovít Miklánek zdôraznil, že opatrenie by prinieslo zásadné sťaženie vykonávania strelectva, ohrozenie bezpečnosti, stratu konkurencieschopnosti reprezentantov a praktickú likvidáciu niektorých streleckých odvetví. Podotkol, že olovo sa do životného prostredia najviac dostáva vo forme aerosólov z priemyselných podnikov a z projektilov zbraní sa uvoľňuje iba v styku s vodou. Veľká časť streliva sa pritom používa na strelniciach, z ktorých je možné olovené guľky recyklovať. 

Náhrada olova napríklad rôznymi druhmi ocele, meďou či chrómom je podľa Miklánka nielen drahšia, ale na ich výrobu treba oveľa väčšie množstvo energie, čo v rozpore so zámerom navrhovanej úpravy viac zaťažuje životné prostredie. Imrich Šuba zo Slovenského poľovníckeho zväzu pripomenul, že poľovníci už podľa súčasne platnej legislatívy nesmú používať olovo v blízkosti mokradí. Plošný zákaz by však napríklad znemožnil používanie 80 % súčasných brokových zbraní, čo by podľa Šubu bol zásah do vlastníctva. „Táto téma je veľmi radikálna, radikálne sa dotýka veľkej skupiny osôb a nemá opodstatnenie ani logiku," dodal Šuba.

Zdroj: MH SR

20211208_084757.jpg20211208_084820.jpgTK_MHSR.jpg

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (vyhlasenie olovo priloha.pdf)vyhlasenie olovo priloha.pdf[Vyhlásenie - príloha]629 kB
Stiahnúť tento súbor (vyhlasenie olovo titulka - podpisane.pdf)vyhlasenie olovo titulka - podpisane.pdf[Vyhlásenie - podpísané]74 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.