Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

polovnici policajti detom DK23 13Organizácia Slovenského poľovníckeho zväzu Orava so sídlom v Dolnom Kubíne (ďalej len OkO SPZ) v spolupráci s Okresným riaditeľstvom policajného zboru v Dolnom Kubíne zorganizovala akciu pod názvom Poľovníci a policajti deťom s podtitulom 1. oravská detská poľovnícka olympiáda.

Podujatie sa uskutočnilo v prekrásnom areály Penziónu Kuzmínovo s láskavým dovolením majiteľa, ktorý ponúkol všetkým prítomným priestory nie len na slávnostné poľovnícke zahájenie a ukončenie, ale tiež na športové zápolenie (tenisový kurt) a vedomostné súťaže (v altánku) v prekrásnej oravskej prírode. Na základe výzvy OkO SPZ sa do poľovníckej olympiády zapojilo 5 družstiev zo základných škôl z okresu Dolný Kubín (ZŠ s MŠ Malatiná, ZŠ Oravský Podzámok a 3 ZŠ z Dolného Kubína). Každé družstvo malo 6 členov (3 dievčatá, 3 chlapci). Prihlásené družstvá súťažili v 8 disciplínach, z ktorých 3 boli športové a zvyšných 5 bolo vedomostných.

Samotná akcia začala slávnostným nástupom družstiev v duchu poľovníckych tradícií okolo priestoru vystlaným smrekovou čečinu a s pripravenými malými poľovníckymi vatrami po rohoch.

V čele vyznačeného priestoru stáli členovia predstavenstva OkO SPZ, vedúci športových a vedomostných súťaží a nechýbali aj mladí pomocníci - členovia Krúžku mladých priateľov prírody a poľovníctva, ktorý OkO SPZ zriadila pri ZŠ P. Škrabáka v D. Kubíne. Po pravej strane stáli členovia jednotlivých družstiev podľa vylosovaných čísiel z poľovníckeho klobúka a po ľavej strane stáli mladí psovodi s poľovníckymi psami. Oproti trubači, ktorí pomocou poľovníckych signálov a fanfár dokresľovali celkovú poľovnícku atmosféru podujatia. Vľavo za psovodmi sa zhromaždilo povzbudzujúce obecenstvo – ostatní spolužiaci s  pedagogickým dozorom.

Po zaznení poľovníckeho signálu a úvodného príhovoru sa súťažiaci oboznámili s jednotlivými disciplínami. Následne sa  členovia družstiev podľa vylosovaných čísel rozostavili na jednotlivé označené stanovištia.

Pri športových disciplínach deti súťažili s kačicou v udržaní rovnováhy (stoj na jednej nohe), zajacom (beh na čas okolo tenisového kurtu) a veveričkou (v skoku do diaľky). Po absolvovaní športových súťaží sa presunuli na vedomostné stanovištia, kde súťažili v disciplínach: poznávanie lesných zvierat a ich potrava; poznávanie drevín a rastlín; poznávanie poľovných plemien psov; rozpoznávanie zvukov lesnej zveri a tieňohra. Na záver nechýbal ani súboj so psom - používanie čuchu (identifikácia potravín)

Deti, ktoré prišli povzbudzovať sa taktiež nenudili. Mohli sa zapojiť do súťaže v kreslení na výkres s poľovníckou tematikou a čas vyplnili aj zástupcovia polície, ktorí deťom predvádzali prácu psovodov, oboznámili ich s policajným výstrojom a výzbrojou. Nechýbali aj otázky, vysvetlenia a poučenia z oblasti bezpečnosti a správania sa detí. Okrem toho si deti mohli sadnúť do policajného vozidla alebo sa odfotografovať so služobným psom.

Po absolvovaní športových, vedomostných súťaží a súťaže v kreslení sa uskutočnilo ich vyhodnotenie.

Zaznel poľovnícky signál z lesnice na slávnostný záverečný nástup, zapálili sa rohové vatry a  samotné oceňovanie družstiev mohlo začať. Prvé tri družstvá v poradí od prvého po tretie (Cirkevná spojená ZŠ D. Kubín; ZŠ M. Kukučína D. Kubín; ZŠ s MŠ Malatiná) získali medaile, diplomy  poháre, a omalovánky s poľovníckou tematikou. Navyše víťazné družstvo bolo odmenené poľovníckymi odznakmi. Víťazi súťaže v kreslení získali tiež upomienkové predmety.

Na záver nasledovali slávnostné záverečné rozlúčkové reči a za zvukov „Halali“ bola akcia ukončená. Ako sme zisťovali, deťom aj ich učiteľom sa akcia veľmi páčila a už sa tešia na budúcoročnú II. oravskú detskú poľovnícku olympiádu. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali nie len na príprave ale tiež na priebehu krásneho dňa pre deti.

Práca poľovníkov s deťmi sa oplatí.
Poľovníctvo má zmysel

polovnici_policajti_detom_DK23_1.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_2.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_3.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_4.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_7.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_8.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_9.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_10.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_11.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_12.jpgpolovnici_policajti_detom_DK23_13.jpg

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.