Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

OZNAM

Kancelária SPK je presťahovaná späť do zrekonštruovaných priestorov na Štefánikovej 10 v Bratislave.
Prosíme ctených klientov, aby v súčasnom období uprednostnili telefonickú komunikáciu pred osobnou návštevou Kancelárie. Ďakujeme

zvacsenie sleziny zmDôležité informácie je potrebné neustále opakovať. Aj preto sme pre Vás prichystali pár fotografií, aby ste videli, ako vyzerá diviak pozitívny na AMO so zmenami na koži, či vnútorných orgánoch. Samozrejme, vzhľadom na rýchle šírenie vírusu sa s tým, čo je na fotkách, už viacerí z Vás stretli. Tí, ktorí nie, majú teraz možnosť zhliadnuť, aké zmeny je potrebné pozorovať, keďže sa vyskytujú najčastejšie.

Sú nimi krvné podliatiny na koži a krvácaniny v podpazuší, na bruchu a medzi nohami, enormne zväčšená slezina, krvné podliatiny na pľúcach, srdci, či obličkách.

POZOR! Aj zdanlivo zdravý diviak, ktorý nejaví známky ochorenia, môže byť pozitívny. Preto je potrebné manipulovať s každým diviakom ako keby bol pozitívny. 

Európska agentúra pre bezpečnosť potravín EFSA vytvorila už dávnejšie toto video o vírusovom ochorení sviňovitých, africkom more ošípaných. Je v ňom jednoducho znázornené ako sa choroba prejavuje, ako sa môže šíriť a čo nesmieme robiť, ak chceme zabrániť ďalšiemu šíreniu tohto nebezpečného vírusu, ktorý už aj na Slovensku mesačne zabije niekoľko stoviek kusov diviačej zveri. Po objavení v chove alebo veľkochove ošípaných spôsobí obrovské socio-ekonomické škody (viď príklad Boľkoviec).

Poľovníci hrajú v tomto smere významnú úlohu, nakoľko ako jediní môžu zabrániť šíreniu alebo ho aspoň čiastočne spomaliť. Biologická ochrana je to najdôležitejšie čo musíme dodržiavať a týka sa to každého z nás.

 

efsa logo schemaPosledné vedecké stanovisko  Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) k africkému moru ošípaných (AMO) sa zameriava na riziko zavlečenia vírusu do nepostihnutých oblastí EÚ prostredníctvom krmiva, podstielky a vozidiel na prepravu ošípaných. Potenciál prenosu AMO prostredníctvom týchto ciest je podľa EFSA nižší ako napr. v prípade presúvania živých ošípaných alebo umožnenia kontaktu diviakov s ošípanými. Riziko prenosu však ani v týchto prípadoch nemožno úplne vylúčiť.

Za pomoci získaných odborných znalostí (expert knowledge elicitation, EKE) bol vyvinutý model na hodnotenie rizika prenosu AMO prostredníctvom rôznych dráh či matríc. EKE bol založený na dôkazoch z rešerše literatúry a verejnej konzultácie. EFSA vyhodnotil 17 produktov a matrícktoré boli zoradené podľa pravdepodobnosti kontaminácie vírusom v oblastiach postihnutých AMO a následným infikovaním ošípaných v nedotknutých oblastiach. Najvyššie hodnotenie (najpravdepodobnejší prenos vírusu) získali kŕmne zmesi (mash, pelety), kŕmne doplnkové látky a kontaminované vozidlá.

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (efsa_transmit_ASf.pdf)efsa_transmit_ASf.pdf[Vedecké stanovisko k prenosu vírusu AMO]1844 kB

svpsŠtátna veterinárna a potravinová správa SR nám zaslala vypracovaný manuál pre odber, balenie a zasielanie vzoriek na virologické a serologické vyšetrenie AMO. Môžete si ho stiahnuť z prílohy, alebo online prelistovať po kliknutí na "čítaj ďalej".

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (manual_odber vzoriek_AMO.pdf)manual_odber vzoriek_AMO.pdf[Manuál k odberu vzoriek na AMO]1085 kB

  • akútna, vysoko nákazlivá choroba domácich ošípaných a diviakov
  • prenosný priamym kontaktom s chorým alebo uhynutým zvieraťom, výkalmi a sekrétmi infikovaného zvieraťa, prípadne konzumáciou tepelne neopracovaných produktov z infikovaných zvierat
  • prejavuje sa vysokou horúčkou (až 42°C), ktorá môže trvať až niekoľko dní, apatiou, krvácaninami v podkoží, na miazgových uzlinách, vnútorných orgánoch a zväčšenou slezinou
  • u gravidných prasníc sa prejavuje potratmi
  • charakteristický vysokou, takmer 100% úmrtnosťou zvierat
  • ide o neliečiteľnú chorobu, ktorá ale nie je prenosná na ľudí a iné druhy zvierat
    Prílohy:
    Stiahnúť tento súbor (infoletak_amo.pdf)infoletak_amo.pdf[Leták ŠVPS SR]363 kB
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.