Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

IMG 1304 zmensenaV sobotu 10. júna 2023 si Poľovnícke združenie Voniaca  pripomenulo 40. výročie svojej novodobej histórie. Jej členovia boli prijatí komisiou ZPOZ Človek-človeku v obradnej sieni mesta Tisovec. Po úvodných slovách, básni o rodnom kraji a poľovníckej piesni sa všetkým členom prihovorila viceprimátorka, predsedníčka ZPOZ-u Mgr. Marta Svobodová.

Vážení prítomní, páni poľovníci, milí hostia!

Poľovníctvo je fenomén pretrvávajúci tisícročia. Prešlo dlhým a zložitým vývojom. Od jednoduchého lovu kvôli nevyhnutnosti obživy až po dnešnú integrovanú súčasť nášho prírodného prostredia. Je preto rozhodujúcim predpokladom existencie a zdravého vývoja populácií všetkých druhov našej zveri. 

Poľovníctvo, tak ako aj všetko ostatné, sa neustále mení. Dôvodom sú nielen stále sa meniace poznatky výskumu a praxe, ale i neustále sa meniace prostredie, v ktorom zver žije. Bežný človek čoraz viac, občas i devastačne,  zasahuje do prírody a jej ekosystémov, preto je nutné v poľovníctve svoju pozornosť obrátiť predovšetkým na ochranu a chov voľne žijúcej zveri spolu s ochranou prírody a životného prostredia. Veď príroda patrí človeku, ale nielen jemu. Mali by sme si uvedomiť, že čím viac si ju privlastňujeme a aj devastujeme, tým viac ochudobňujeme seba, naše životné prostredie, našu kultúru a všetko, čo v nej žije.

Zdravé a zdatné môže vyprodukovať len zdravá a vo svojom ekosystéme dokonale zdatná, vyvážená príroda. To musí byť aj úloha všetkých vás, poľovníkov, pretože, priznajme si, príroda je vašou srdcovou záležitosťou, najmä teraz, v mesiaci jún, ktorý je mesiacom poľovníctva a ktorý vás zároveň motivuje intenzívnejšie sa venovať prácam v poľovných revíroch v prospech zveri a jej prírodného prostredia. Poľovníctvo, ako cieľavedomá činnosť, nemôže úspešne existovať bez jednotnej poľovníckej organizácie, ktorej základy aj u nás boli položené už v roku 1897.

S obdivom pripomínam prvé dochované a organizované zoskupenie ľudí, ktorí mali radi prírodu a záležalo im na jej ochrane a na ochrane zvierat. Fungovali pod názvom Lovecká spoločnosť Tisovec. Podľa databázy Slovenského poľovníckeho zväzu je táto spoločnosť desiatym najstarším Poľovníckym združením na Slovensku, pochádza teda ešte z čias Rakúsko-Uhorska. Ich nepretržitú činnosť neskôr dokumentuje aj najstaršia známa fotografia z 10. septembra 1931. Z tejto organizácie sa postupom času vytvorili ďalšie lovecké spolky, organizácie a poľovnícke združenia.

V horizonte času sa samozrejme menilo aj osadenstvo združenia, aj samotný poľovný revír. Je preto vrchovatou povinnosťou vás, súčasných členov, pokračovať v diele, ktoré začali vaši-naši predkovia, pokračovať v ochrane a zveľaďovaní poľovného obhospodarovania lesnej zveri, ako aj v ochrane prírody v našom krásnom revíri, ktorý podľa novodobej histórie vznikol spojením Poľovníckeho združenia Tŕstie a Poľovníckeho združenia Voniaca oficiálne zapísaným 15. decembra roku 1983 ako Poľovnícke združenie Voniaca.

V súčasnosti toto združenie obhospodaruje poľovný revír o výmere 4 482 ha. K dnešnému dňu má 36 členov a dvoch čakateľov na členstvo. V poľovnom revíri členovia vybudovali  množstvo krmelcov pre jeleniu zver, viacero prístreškov pre prikrmovanie diviačej i srnčej zveri. Vybudovali soliská, do ktorých pravidelne predkladajú kamennú soľ alebo minerálne lizy pre zver. Na pozorovanie a poľovnícke obhospodarovanie vybudovali tiež niekoľko kazateľnicových a aj rebríkových posedov.  Členovia Poľovníckeho združenia Voniaca počas svojho pôsobenia zveľadili  aj chatu na Voniacej, ktorá má tiež svoju nezameniteľnú históriu. Tá sa začala písať v roku 1946 a ako lovecká chata Voniaca sa stala veľkou pýchou poľovníkov. Postavili ju ako náhradu rubárskej koliby, ktorá stála pri lúke Dážďovnica. Najväčšiu zodpovednosť na svoje plecia zobral vtedy tzv. prípravný výbor v zložení: predseda - Dušan Manica, podpredseda - Jozef Kopecký, tajomník - Jozef Teicher, zapisovateľ - Lajo Kuchta, hospodár - Jozef Dianiška-Povíjanec a členovia Ján Dianiška-Povíjanec, Ján Hámoš a Ján Sekáč. Po postavení, kedy jej hodnota dosiahla sumu 150 000 Kčs, bola dokonca vyzdobená obrazmi s poľovníckou tematikou od tisovského výtvarníka Emila Pekára a darovanými poľovníckymi trofejami od poľovníkov.  K jej 50. výročiu bola chata roku 1996 opäť vynovená. Dnes môžeme kladne skonštatovať, že je stále príjemným zdrojom oddychu a čerpania nových síl pre všetkých návštevníkov, o čom svedčia aj jej bohato zaplnené  kroniky. No bez šikovných a ochotných rúk Simony Hlavatej by to veru nebolo také jednoduché. Súčasní členovia sa každoročne starajú a udržujú horské lúky, na ktorých pripravujú objemové krmivo pre vysokú a srnčiu zver. Organizovali a organizujú rôzne poľovnícke aktivity, napr. skúšky poľovných psov,  výstavu poľovníckych trofejí, sadenie stromčekov, ako aj varenie poľovníckeho guláša na rôznych podujatiach.

Za ten čas sa vystriedalo niekoľko členov združenia v pozícii predsedov: Dušan Manica, Pavel Korniet, Ján Dianiška – Doriš st., Rastislav Ondrejka – rosco a v súčasnosti Poľovnícke združenie vedie Miroslav Zvara ml. Vo funkcii hospodárov sa vystriedali, napr. Ľudovít Komora, Ján Šablatúra a 27 rokov neúnavne vedie agendu poľovníckeho hospodárenia Ľudovít Hudec. Niektorí členovia Poľovníckeho združenia boli za svoju činnosť o rozvoj poľovníctva na Slovensku vyznamenaní a iní členovia aktívne pôsobia v rôznych komisiách v rámci Obvodnej poľovníckej komory. 

No dôležité je to, že všetci členovia dbajú o zachovanie tradícií a kultúrnych hodnôt poľovníctva, ako súčasti národného a prírodného dedičstva, podieľajú na zachovaní, zveľaďovaní, ochrane a optimálnom využívaní genofondu zveri a ostatnej fauny ako prírodného bohatstva Slovenskej republiky a v najväčšej možnej miere sa snažia o zachovávanie poľovníckej etiky. Približujú sa tak citátu anglického romantického básnika Georga Gordona Byrona, ktorý povedal: „Mojou rozkošou je nepreniknuteľný les a v slastnom nadšení moja duša súzvučí s osamelým brehom kdesi, kde z hlbín mora hudbu večnosti počujem. Mám lásku k ľuďom, k prírode však väčšiu.“

Lovu zdar, chlapci a dievčatá!

Súčasťou tejto krásnej pripomienky bolo aj odovzdávanie pamätných listov a ďakovných plakiet členom poľovníckeho združenia za ich zodpovednú, cieľavedomú a obetavú prácu pre našu Tisovskú prírodu  pre združenia a revír Voniaca. Na záver slávnosti sa prítomným prihovoril člen ZPOZ-u.

Vážení prítomní!

Oslava vášho novodobého 40. výročia  Poľovníckeho združenia Voniaca je veľkou výzvou k pokračovaniu a rozvíjaniu vašej poľovnej činnosti. Predsa byť poľovníkom nie je len hobby a zábava, vlastniť poľovný lístok, správne poľovnícke potreby, zbraň, ale krása tejto záľuby spočíva aj v úcte k prírode, v starostlivosti o zvieratá a v obetovaní veľkej časti svojho voľného času.

Rovnaký diel úcty a vďaky preto patrí aj vašim najbližším, rodinným príslušníkom, lebo bez ich pochopenia, by ste sa tejto svojej záľube, ale predovšetkým poľovníckemu poslaniu nemohli naplno venovať. Nuž, nech vás teda i v ďalších rokoch vašej činnosti ochraňuje svätý Hubert, patrón poľovníkov!

Po ukončený slávnostného aktu pozval predseda združenia Miroslav Zvara ml. všetkých prítomných aby sa spolu so svojimi rodinnými príslušníkmi a hlavne s detičkami presunuli na výborný poľovnícky guľáš a občerstvenie do poľovníckej garáže, kde boli prichystané rôzne súťaže pre naše ratolesti. Tu sa pokračovalo v oslave v príjemnej nálade a priateľskom duchu do večerných hodín. A ani nepriaznivé počasie neprekazilo výbornú atmosféru.

Autor: Miroslav Zvara

IMG-20230613-WA0001_zmensena.jpgIMG-20230613-WA0008_zmensena.jpgIMG-20230613-WA0012_zmensena.jpgIMG_1195_zmensena.JPGIMG_1197_zmensena.JPGIMG_1207_zmensena.JPGIMG_1210_zmensena.JPGIMG_1232_zmensena.JPGIMG_1236_zmensena.JPGIMG_1254_zmensena.JPGIMG_1264_zmensena.JPGIMG_1277_zmensena.JPGIMG_1284_zmensena.JPGIMG_1294_zmensena.JPGIMG_1302_zmensena.JPGIMG_1303_zmensena.JPGIMG_1304_zmensena.JPGIMG_1312_zmensena.JPG

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.