Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

mvsrMinisterstvo vnútra SR vydalo nové usmernenie k postupu policajných útvarov na úseku strelných zbraní a streliva pri zaevidovaní zbrane podliehajúcej evidenčnej povinnosti v dobe platnosti mimoriadnej situácie na území SR. Celý pokyn môžete nájst v prílohe. Tu vyberáme najdôležitejšie:

1. Nadobudnutie zbraní priamo na predajni držiteľa zbrojnej licencie je v rozpore s uznesením vlády SR č. 77 z 5. februára 2021, je možné predpokladať že by došlo k porušeniu predpisov na úseku verejného zdravotníctva.

2. Spôsob využitia výnimky uvedenej v bode 6. Uznesenie Vlády (prostredníctvom e-shopu) nie je možné, nakoľko by došlo k porušeniu §14a zákona č. 190/2013 Z. z. o strelných zbraniach a strelive, čím by šlo o priestupok, keďže ide o zmluvu uzatvorenú na diaľku.

Vyššie uvedené konanie držiteľa zbrojnej licencie prevádzkujúceho maloobchodnú prevádzku, ale aj nadobudnutie zbrane držiteľom ZP alebo ZL je v rozpore s ustanoveniami zákona o streliných zbraniach a strelive, kedy sa môžu dopustiť správneho deliktu alebo priestupku.

3. ÚVZ SR zaujalo dňa 9.3.2021 stanovisko, že v rámci kompetenecie ÚVZ SR boli zatvorené všetky kamenné priestory prevádzaok tak, aby nedochádzalo k hromadeniu osôb, zachovala sa však možnosť predaja cez internet alebo cez výdajné okienka. Uznesenie vlády ale nešpecifikuje konkrétne podmienky pre predaj zbraní a streliva. Na základe uvedeného stanoviska nie je potrebné v prípade predaja zbraní formou zmluvy uzavretej mimo prevádzkových priestorov takéto konanie predávajúceho a nadobúdateľa zbrane oznamovať, keďže sa jedná o priestupok na úseku verejného zdravotníctva.

4. V každom z vedených prípadov oddelenie dokladov zbrane zaeviduje po splnení podmienok uvedených v § 37 zákona o strelných zbraniach a strelive.

Dňom 6.3.2021 zaniká platnosť usmernenia č. PPZ-ODE2-2021/018528-003 zo dňa 10.2.2021.

Viac informácií v prílohe.

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (usmernenie2_predaj_zbrani_MVSR.pdf)usmernenie2_predaj_zbrani_MVSR.pdf[Usmernenie č. 2 MV SR - predaj a evidencia zbraní]311 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.