Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Tlačová správa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
Na Slovensko sa vrátila vtáčia chrípka, agrorezort vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti

• Vtáčia chrípka po roku opäť na Slovensku
• Výskyt potvrdený u voľne žijúceho vtáctva
• Veterinári sú v teréne a realizujú opatrenia

Bratislava, 29. marec 2018 – Na Slovensku sa po roku opäť objavila vtáčia chrípka. Prvý prípad v tomto roku potvrdili štátni veterinári u voľne žijúcich vtákov pri vodnej nádrži Kráľová v okrese Galanta. Ide o vysoko - patogénny typ H5N6 potvrdený v jednej z piatich nájdených uhynutých čajok. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR vyzýva chovateľov k zvýšenej opatrnosti, štátni veterinári už v teréne realizujú príslušné opatrenia.

„Vyzývame chovateľov, aby dodržiavali biologickú ochranu chovov a zabránili kontaktu s divo žijúcimi vtákmi, ktoré migrujú Európou,“ upozornila Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „V prípade akýchkoľvek podozrení žiadame chovateľov, aby bezodkladne informovali Štátnu alebo Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu SR. Práve vďaka podnetom od občanov a samozrejme mimoriadnemu nasadeniu agrorezortu a štátnych veterinárov sa nám uplynulý rok podarilo pred infekciou vtáčej chrípky ochrániť súkromné chovy a zabrániť tak miliónovým stratám,“ dodala G. Matečná.
Na základe genetickej analýzy uhynutej čajky pracovníci referenčného laboratória veterinárneho ústavu vo Zvolene zistili, že ide o príbuznosť s izolátmi vírusu pochádzajúceho z Japonska a Tajvanu. V Ázii vírus cirkuloval v rokoch 2016 aj 2017, pričom vlani sa rozšíril aj do Európy.

Regionálna veterinárna a potravinová správa SR (RVPS) v Galante v tejto súvislosti nariadila príslušným poľovným združeniam opatrenia so stanovením monitorovacieho územia s okruhom 3 km od miesta nálezu. Taktiež potrebu zvýšeného dohľadu na populáciami voľne žijúcich vtákov, predovšetkým vodného vtáctva, následné vyhľadávanie mŕtvych alebo chorých vtákov, spoluprácu s ornitologickými organizáciami a nahlasovaciu povinnosť na RVPS Galanta. Zároveň bol nariadený zákaz lovu voľne žijúceho vtáctva, ako aj zákaz ho iným spôsobom odoberať z voľnej prírody, okrem prípadu, keď je to povolené príslušným orgánom na osobitné účely. V rámci stanovených opatrení je zakázané aj vypúšťanie pernatej zveri zo zajatia do voľnej prírody.

V okolí miesta nálezu/potvrdenia výskytu sa nenachádzajú žiadne chovy hydiny ( miesto pri vodnej ploche nádrže Kráľová). V okruhu 3 km spadá časť jednej obce (Kajal), kde sa okrem súpisu všetkých chovov hydiny, holubov a iných vtákov chovaných v zajatí nariaďujú aj opatrenia na zabránenie zavlečenia nákazy do chovov, vrátane zamedzenia priameho a nepriameho kontaktu chovaného vtáctva s voľne žijúcim vtáctvom, a informovanie verejnosti o nariadených opatreniach.

„Vyzývame všetkých chovateľov k zvýšenej opatrnosti. Obranou proti výskytu nákazy v chovoch je prevencia, preto je veľmi dôležité dodržiavať preventívne opatrenia nariadené štátnou veterinárnou a potravinovo správou (ŠVPS SR),“ uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

V rámci preventívnych opatrení (mnohé sú súčasťou stále platných mimoriadnych núdzových opatrení) agrorezort upozorňuje na:

• Pravidlá biologickej ochrany chovov
• Zamedzenie kontaktu voľne žijúcich vtákov s hydinou, krmivom resp. napájacou vodou
• Zasieťovanie výbehov pre hydinu
• Predkladanie krmiva hydine pod prístreškom
 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (2018-03-29-MPRV-Vtacia_chripka_opat_na_Sloven~.pdf)2018-03-29-MPRV-Vtacia_chripka_opat_na_Sloven~.pdf[Tlačová správa MPRV SR]475 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.