Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

(25)    Desatoro pre les - 7
 

           7. Regionálny rozvoj, ako aj rozvoj cestovného ruchu a športu možno realizovať aj v súlade s ochranou národných parkov.
 
     Každý rozumne uvažujúci človek s touto myšlienkou môže súhlasiť. Ba dokonca sa žiada povedať: „Nie môže, ale musí!“ Pokiaľ žijeme v právnom štáte, každý z nás je povinný dodržiavať platné zákony a vyhlášky, a pokiaľ ich porušuje, musí za to byť potrestaný. Platí to samozrejme aj pre ochranu národných parkov.
     Otázkou však je, čo prináša dodržiavanie obmedzení z titulu ochrany prírody obciam a aké sú očakávania ľudí v cestovnom ruchu. Treba si priznať, že ochrana prírody nie je zadarmo, a to ani na štátnych pozemkoch. Jedným z konkrétnych dopadov rozširovania bezzásahových území priamo na obce, je zníženie ich daňových príjmov z lesných pozemkov. Z území v 5. stupni ochrany, ktoré vlastníci samozrejme nechajú  vyhlásiť za lesy osobitého určenia, sa daň obciam neplatí. V niektorých prípadoch je pritom daň z pozemkov základným príjmom samosprávy. A bez financií sa rozvoj regiónov očakávať nedá. To, že by v najbližších rokoch nahradili výpadok daní príjmy z turistiky, nie je reálne.
     Samostatným problémom je územné plánovanie a obmedzenia, ktoré pre rozvoj obcí v národných parkoch vyplývajú zo zákona o ochrane prírody a krajiny.
     Napriek tomu, čo sme povedali na začiatku, sa v súčasnosti vyskytujú určité anomálie v ochrane prírody. Ochranári aj verejnosť veľmi citlivo sledujú obhospodarovanie lesov v národných parkoch. Táto ostražitosť sa však z neznámeho dôvodu vytráca pri veľkých developerských projektoch, ktoré nezvratne menia prírodu v tých istých lokalitách. Bude táto prax pretrvávať?  
    
     Vynárajú sa ale ďalšie otázky:
Budeme regulovať počet turistov napríklad vstupným do národných parkov tak, ako to už funguje napríklad v Slovenskom raji?
Alebo budeme národné parky veľkú časť roka uzatvárať a stanú sa priestorom iba pre vyvolených?


 

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.