spolocna kamenecNa základe sprísnených protiepidemických opatrení schválených Vládou Slovenskej republiky (SR), kedy od soboty 19. decembra 2020 do 10. januára 2021 platí tzv. „lockdown“ a zákaz vychádzania vydávame toto stanovisko k organizovaniu spoločných poľovačiek.

Slovenská poľovnícka komora po konzultácii s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, odborom poľovníctva, Vám oznamujeme nasledovné:
Vláda SR včera (16.12.2020) prijala uznesenie č. 804 (v prílohe), v ňom sú uvedené jednotlivé výnimky a odporúčania. Výnimku má pobyt v prírode, kde sa dá zahrnúť aj individuálna poľovačka. V časti E odporúča všetkým osobám vyhýbať sa blízkemu kontaktu osôb s inými osobami aj v exteriéri. Pri spoločných poľovačkách k takýmto kontaktom môže dôjsť. Pre spoločné poľovačky v uznesení vlády nevidíme žiadnu možnosť výnimky.

Preto rozhodne neodporúčame, vzhľadom na vážnosť situácie, organizovať v tomto období spoločné poľovačky. Nie je žiaden relevantný dôvod organizovať spoločnú poľovačku práve v tomto období. Včera bolo MPRV SR vydané mimoriadne povolenie lovu v čase ochrany, jednak pre diviačiu zver, ale aj pre ostatnú raticovú zver, takže užívatelia poľovných revírov budú mať možnosť naďalej poľovať do 28.2.2021 a splniť tak plán chovu a lovu, ak ho doteraz ešte nesplnili. Takisto spoločné poľovačky budú môcť organizovať celoročne, nemusia to siliť práve v tomto vypätom období.

Vydané stanovisko Úradom verejného zdravotníctva SR k možnosti organizovania spoločných poľovačiek zo dňa 16.10.2020 je len stanoviskom a nie nariadením, či rozhodnutím, preto nemá žiadnu legislatívnu oporu v kritickom čase lockdownu vyhláseného Vládou SR.
Obmedzenie slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania platí od 19. decembra 2020 v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, obmedzenie končí uplynutím 29. decembra 2020.

O definitívne stanovisko sme požiadali MPRV SR a po ich odpovedi Vás budeme okamžite informovať.

Všetkým prajeme v tomto čase hlavne veľa zdravia.

Stiahnúť tento súbor (804_2020-1.pdf)804_2020-1.pdf[Nariadenie vlády č. 804 zo dňa 16.12.2020]205 kB