Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

1.pripadFederálne ministerstvo poľnohospodárstva (BMEL) na špeciálnej tlačovej konferencii oznámilo, že nález uhynutého diviaka nájdeného v Brandenbursku bol pozitívne testovaný na africký mor ošípaných (AMO).

Po tlačovej konferencii spolkovej ministerky poľnohospodárstva Julie Klöcknerovej urobilo vyhlásenie aj zodpovedné Brandenburské ministerstvo sociálnych vecí, zdravotníctva, integrácie a ochrany spotrebiteľa. V rámci monitorovacej štúdie bolo AMO potvrdené u nájdeného uhynutého diviaka. Bolo aktivované štátne krízové ​​stredisko a miestne krízové ​​tímy v okresoch Oder-Spree  a Spree-Neiße.

Prvá vec, ktorú musia urobiť je zistiť, do akej miery sa už vírus rozšíril. Miesto nájdeného uhynutého diviaka bolo zabezpečené a dezinfikované. Ďalej bude určené predbežne ohrozené územie s polomerom najmenej 15 kilometrov. Týka sa to oboch okresov a Poľska. Pri presnom vymedzení ohrozenej oblasti je však potrebné zohľadniť miestne topografické podmienky.

Zodpovedná ministerka Ursula Nonnenmacher zdôrazňuje, že: „Musíme vyskúšať všetko, aby sme zabránili ďalšiemu šíreniu!“ V tejto súvislosti oznámila miestne opatrenia v okruhu 15 kilometrov:

  • prísny zákaz lovu všetkých druhov zveri,
  • organizácia dohľadávania uhynutých zvierat,
  • vykonanie kontroly chovov ošípaných,
  • môžu byť zakázané lesnícke a poľnohospodárske činnosti,
  • identifikujú sa poľovníci, ktorí sú tiež chovateľmi ošípaných,
  • poskytovať ďalšie informácie poľovníkom, ktorí sa v tejto veci dlhodobo angažujú,
  • z ohrozeného priestoru sa nesmú prevážať žiadne ošípané ani bravčové mäso.

V dočasne ohrozenej oblasti sa vytvorí jadrová zóna v dĺžke najmenej troch kilometrov. Podľa hlavného veterinárneho lekára Dr. Stephana Nickischa bude miesto oplotené a do neho zavedený zákaz vstupu.

Ministerka zdôraznial, že finančný stimul pre hľadanie uhynutých diviakov fungoval veľmi dobre. Od zavedenia vyplácania tzv. "nálezného" sa počet pokusov zvýšil o 30%. Štátne laboratórium Berlín-Brandenbursko a Friedrich-Löffler-Institut (FLI) majú vykonať ďalšie vyšetrovania vrátane genomických a epidemiologických analýz. Je teda možné ďalej objasniť, odkiaľ pochádza infikovaný diviak.

1.pripad

Zdroj: jagderleben.de
Autor: M.Hustinová

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.