Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo") ako ústredný orgán štátnej správy poľovníctva, ktorý podľa § 72 písm. a) a b) zákona č. 274/2009 Z, z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o poľovníctve") riadi poľovníctvo na území Slovenskej republiky a riadi a usmerňuje okresné úrady v sídle kraja a okresné úrady vo veciach poľovníctva, vydáva za účelom realizácie opatrení na zabránenie šírenia afrického moru u diviačej zveri tento pokyn:

1.    Ministerstvo schválilo a vo Vestníku ministerstva ročník XLIX, čiastka 10a dňa 31.05.2017 vydalo Národný kontrolný program pre africký mor ošípaných v diviačej populácii na Slovensku v roku 2017. Vzhľadom na výskyt afrického moru ošípaných (ďalej len „AMO") v Českej republike a na Ukrajine v blízkosti hraníc so Slovenkou republikou boli vymedzené nárazníkové zóny (oblasti s aktívnym monitoringom AMO). Ostatné územie Slovenska je oblasťou s pasívnym monitoringom AMO. Regionálne veterinárne a potravinové správy (ďalej len „RVPS") po prerokovaní s orgánmi štátnej správy poľovníctva nariaďujú podľa § 8 ods. 3 písm. e) a § 17 ods. 3 zákona č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti opatrenia na zabezpečenie kontroly a zabránenie šírenia AMO v populácii diviačej zveri, ktoré zašlú všetkým užívateľom poľovných revírov.

RVPS plánujú v priebehu roka vykonať kontrolu v každom poľovnom revír zaradenom do nárazníkovej zóny, zameranú na dodržiavanie veterinárnych nariadení užívateľom poľovného revíru. Nakoľko nariadené veterinárne opatrenia priamo súvisia s výkonom práva poľovníctva a povinnosťami, ktoré ukladá užívateľovi poľovného revíru zákon o poľovníctve, z dôvodu komplexného odborného posúdenia plnenia veterinárnych opatrení je nevyhnutné zo strany okresného úradu, pozemkového a lesného odboru zabezpečiť na požiadanie RVPS poskytnutie potrebnej súčinnosti pri výkone kontroly.

2.    Okrem súčinnosti poskytovanej RVPS pri kontrole vykonávanej podľa bodu 1, okresný úrad, pozemkový a lesný odbor sám vykonáva štátny dozor podľa § 75 zákona o poľovníctve. V rámci realizovaného štátneho dozoru je potrebné kontrolu zamerať aj na plnenie povinnosti, vyplývajúcej užívateľovi poľovného revíru z § 26 ods. 1 písm. g) zákona o poľovníctve.

3.    Z dôvodu krížovej kontroly počtu odoslaných vzoriek na vyšetrenie ulovenej a uhynutej diviačej zveri, vykonávanej príslušnou RVPS, okresné úrady, pozemkové odbory, ktoré takúto povinnosť ešte nezaviedli, zavedú povinnosť mesačne predkladať informácie o love diviačej zveri a nájdených uhynutých diviakoch (nájdených v poľovnom revíri aj na nepoľovných plochách) zo strany užívateľov poľovných revírov v zmysle § 26 ods. 1 písm. k) zákona o poľovníctve. Za uhynutého jedinca sa považuje každý jedinec usmrtený inak ako lovom (t. j. aj diviak usmrtený dopravným prostriedkom, strhnutý veľkou šelmou a pod.). Okresné úrady údaje z mesačných hlásení na požiadanie poskytnú miestne príslušnej RVPS.

4.    Okresné úrady, pozemkové a lesné odbory vyžiadajú od užívateľov poľovných revírov mapu poľovného revíru s vyznačenými poľovníckymi zariadeniami, ktorú je užívateľ poľovného revíru povinný viesť podľa § 26 ods. 1 písm. p) zákona o poľovníctve. Na mape musia byť vyznačené všetky zariadenia slúžiace na prikrmovanie zveri a všetky vnadiská. Okresné úrady tieto mapy využijú pri vykonávaní štátneho dozoru a na požiadanie ich poskytnú RVPS.

5.    Prvoradým opatrením na zabránenie šírenia AMO je znížiť početnosť diviačej zveri. S cieľom dosiahnuť nevyhnutné zníženie denzity diviačej zveri je zo strany okresných úradov, pozemkových a lesných odborov potrebné:

v poľovných revíroch, v ktorých je chov a lov diviačej zveri plánovaný, vyžadovať dôsledné plnenie plánu lovu vo všetkých kategóriách. Súčasnú schválenú výšku lovu je potrebné považovať za minimálnu a podľa aktuálnej situácie v početnosti diviačej zveri v poľovnom revíri zmeniť plán chovu a lovu diviačej zveri (zvýšiť lov) podľa § 30 ods. 10 zákona o poľovníctve, a to aj bez požiadania užívateľa poľovného revíru.

v poľovných revíroch v poľovných oblastiach s chovom malej zveri, v ktorých sa chov a lov diviačej zveri neplánuje, po prerokovaní s príslušnou RVPS rozhodnúť o znížení počtu diviačej zverí podľa § 56 ods. 2 zákona o poľovníctve a následne vyžadovať od užívateľa poľovného revíru splnenie tohto rozhodnutia.

 

Ing. Peter Kicko
generálny riaditeľ sekcie

 

Na vedomie:
1.    Okresné úrady, odbory opravných prostriedkov
2.    Štátna veterinárna a potravinová správa SR
3.    Slovenská poľovnícka komora

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (pokyn pre OU.pdf)pokyn pre OU.pdf[Pokyn pre Okresné úrady]65 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.