Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

antonio toma riN7LnuUp6E unsplashMaďarské laboratórium Národného úradu pre bezpečnosť potravinového reťazca (Nébih) dňa 26. januára opäť potvrdilo prípad besnoty u túlavej mačky. Nakazené zviera sa našlo v župe Szabolcs-Szatmár-Bereg, v blízkosti ukrajinských hraníc. Besná mačka pred smrťou napadla človeka. V roku 2024 laboratórium Nébih zistilo prítomnosť ochorenia zatiaľ v 8 prípadoch, naposledy 12. februára bol vírus identifikovaný u líšky ulovenej na monitorovacie účely pri obci Kispalád. Preto veterinárny lekár nariadil vakcináciu proti besnote v župe Szabolcs-Szatmár-Bereg. V tejto oblasti bude platiť zákaz venčenia psov i zákaz pasenia.

Posledný prípad v Milote podnietil veterinárne orgány k zavedeniu viacerých epidemiologických opatrení vrátane vakcinácie neočkovaných zvierat, zvýšeného dohľadu, zákazu vstupu psov a kontroly líšok. Nariadené opatrenia bude Nébih a Úrad vlády v župe Szabolcs-Szatmár-Bereg zachovávať dovtedy, kým si to epidemiologická situácia bude vyžadovať.

O potvrdenom ohnisku nákazy bol informovaný príslušný orgán Národného centra verejného zdravia a farmácie, Európska únia a Svetová organizácia pre zdravie zvierat.

Akýkoľvek incident s podozrivým živočíchom by sa mal čo najskôr nahlásiť aj miestnemu veterinárnemu orgánu, aby mohol bezodkladne prijať potrebné opatrenia. V prípade domácich zvierat je v Maďarsku každoročné očkovanie proti besnote povinné pre psy a odporúčané pre mačky. Preto Nébih upozorňuje majiteľov psov a mačiek na dôležitosť pravidelného očkovania proti besnote. Hlásenie podozrenia na besnotu je zákonnou povinnosťou. Veterinárny orgán odoberie vzorky z uhynutých domácich zvierat s neurologickými príznakmi a z nájdených uhynutých voľne žijúcich zvierat. 

 

Zdroj: NÉBIH
Foto: unsplash.com

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.