Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

IMG E6713 zmensenaV srdci Poľany na Lesnej správe Kyslinky zasadali v dňoch 17.-18. júla 2023 odborníci Komisií pre poľovníctvo a životné prostredie z praxe poľovníctva, lesníctva, poľnohospodárstva, ochrany prírody, veterinárnej problematiky, poľovníckej kynológie a legislatívy, aby sa zaoberali hlavnými témami novely zákona o poľovníctve a problematiky medveďa hnedého.

Zasadnutie viedli predsedovia poľovníckych komisií Jozef Bučko za SPZ a Dušan Krajniak za SPK. Členovia komisií sa jednoznačne zhodli na uzneseniach, ktoré znejú:

KPŽP SPK / KPŽPaS SPZ
odporúča

  • čo najskôr zaviesť aktívne kroky (regulačný odlov) v manažmentu medveďa hnedého k zníženiu populačnej hustoty, vo vybraných lokalitách Slovenska, keďže podľa odhadov a prepočtov odborníkov-členov poľovníckych komisií sa populácia pohybuje na úrovni viac ako 3000 medveďov.

odporúča vytvoriť

  • Plán dlhodobého manažmentu medveďa hnedého a kvantifikáciu únosnej početnosti pre jednotlivé regióny/pohoria/orografické celky.

  • Znovu požiadať ministra ŽP o preradenie medveďa z prílohy IV. do prílohy V. smernice o biotopoch a dovtedy riešiť vysoké stavy medveďov využitím „slovinského modelu“, t. j. vydaním rozhodnutia na reguláciu primeraného počtu jedincov v jednotlivých poľovníckych sezónach.

Ukladá predsedom a tajomníčke

Pri tvorbe novely poľovníckej legislatívy zakomponovať do návrhov minimálne tieto požiadavky:

  • Zakomponovať maximálnu výmeru poľnoh. parciel s jednou plodinou v maximálnej výmere 50 ha,
  • Pri plodinách tvoriacich úkryt pre raticovú zver zaviesť povinnosť ročleňovať parcely nad 10 ha,
  • Vykazovať v poľovníckom plánovaní povinne aj stavy nebonitovanej zveri,
  • Umožniť loviť všetku nebonitovanú samičiu zver a mláďatá v čo najväčšej miere,
  • Zaviesť opakované vykazovanie stavov zveri s verifikáciou chovateľských rád/porad. zboroch,
  • Zaviesť systém celoživotného vzdelávania poľovníkov a poľovníckych hospodárov,
  • Striktnejšie dohliadanie na reálne využívanie celej doby lovu raticovej zveri v problémových oblastiach (zaviesť minimálne percentuálne plnenie lovu samičej zveri do 15.9.),

ukladá

  • pripraviť žiadosť pre ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka na vydanie nariadenia celoplošného používania aplikácie na vedenie poľovníckej agendy PolovŠtat, využívanie elektronických kníh návštev revíru vrátane povinnosti vkladania fotografií ulovenej samičej zveri a mláďat a vytváranie nových moderných nástrojov na riadenie poľovníctva pre štátnu správu.

Ďakujeme podniku LESY Slovenskej republiky za poskytnutie priestorov pre rokovanie a spoluprácu. 

IMG_6688_zmensena.JPGIMG_6689_zmensena.JPGIMG_6707_zmensena.JPGIMG_6721_zmensena.JPGIMG_6722_zmensena.JPGIMG_6728_zmensena.JPGIMG_6738_zmensena.JPGIMG_E6698_zmensena.JPGIMG_E6701_zmensena.JPGIMG_E6706_zmensena.JPGIMG_E6713_zmensena.JPG

#POLOVNICTVOMAZMYSEL

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.