Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

SPKPrezidentovi SPK bol dňa 10.1.2021 doručený otvorený list od predsedníčky Občianskeho združenia NÁDEJ PRE KONE a ĽUDÍ, Ing. Lenky Kmeťovej, ktorého celé znenie môžete nájsť v prílohe tohto oznamu. Následne prezident SPK Ing. Tibor Lebocký, PhD. zodpovedal na položené otázky a vyjadril sa k aktuálnej situácii v prípade zastrelenia 4 koní v obci Stará Bašta.

Vážená pani predsedníčka,

dovoľte mi, aby som Vás, členov Vami založeného občianskeho združenia, ako aj všetkých chovateľov a milovníkov hospodárskych zvierat na prahu nového roka 2021 srdečne pozdravil a aby som Vás hneď v úvode tohto stanoviska na Váš otvorený list ubezpečil, že udalosti, ktoré opisujete, všetkých slušných a serióznych poľovníkov - držiteľov poľovných lístkov nesmierne znepokojili a znepokojujú.

Slovenská poľovnícka komora (SPK) aktuálne združuje takmer 63 600 držiteľov poľovných lístkov a svoje úlohy plní a činnosť vykonáva v súlade so Zákonom č. 274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a podľa Stanov SPK. Významnou súčasťou činnosti je poľovnícka kynológia a sokoliarstvo, kde sa tisícky našich členov s láskou venujú svojim štvornohým a opereným  priateľom a pokračujú tak v rozvíjaní desaťročia budovaných tradícií, na ktoré môže byť Slovensko i v medzinárodnom kontexte právom hrdé. Presahovalo by tematický rámec tohto listu, keby som Vám vymenoval široké spektrum aktivít zameraných na zachovanie historických hodnôt a tradícií poľovníctva alebo prezentoval miesto a poslanie poľovníckej samosprávy v modernej občianskej spoločnosti. Na webovom sídle www.polovnickakomora.sk sú totiž k dispozícii všetky priebežné informácie o aktuálnom zameraní a výsledkoch odbornej činnosti SPK, o prebiehajúcich všeobecne prospešných aktivitách, o mediálnej komunikácii a zverejnených tlačových správach. O to viac nás mrzí a znepokojuje, ak niekoľko jednotlivcov znehodnocuje pre absolútnu väčšinu poľovníkov nepochopiteľnými osobnými zlyhaniami dlhodobo budovaný imidž celej poľovníckej komunity.

Vážená pani predsedníčka,

považujem za potrebné v tejto odpovedi poukázať na skutočnosť, že SPK nie je výberovou organizáciou, ale že SPK zo zákona združuje všetky právnické a fyzické osoby, držiteľov poľovných lístkov a užívateľov poľovných revírov. Skutočnosť, či osoba spĺňa predpoklady na držbu strelnej zbrane súvisiace zákony (zákon o poľovníctve a zákon o strelných zbraniach a strelive) nezverujú do kompetencie SPK, ale štátnych orgánov - polície a štátom určených vybraných psychológov. SPK tento proces nemôže zo zákona ovplyvniť. Treba jasne poukázať na to, že SPK takto preverenú osobu žiadnym spôsobom neprijíma do svojich radov, ale táto je združená v SPK okamihom vydania poľovného lístka, ktorý jej musí byť vydaný, pokiaľ o to požiada a pokiaľ spĺňa formálne podmienky na jeho vydanie. Zbrojný preukaz však nedostáva automaticky, tento po absolvovaní osobitných skúšok vydáva polícia SR, nie SPK. Uvádzame to aj preto, že keby sme konanie niektorých chovateľov napr. koní alebo iných hospodárskych zvierat, ktorí zanedbajú welfare o svojich zverencov posudzovali obdobnou logikou, mohol by niekto brať na zodpovednosť za nedôstojný prístup nezodpovedných chovateľov  ku svojim zverencom organizáciu, ktorej sú členom.

Preto sa na Vás obraciame so žiadosťou, aby ste individuálne porušenia zákonov fyzickými osobami nezovšeobecňovali. Je úplne prirodzené a logické, že hanebné činy, na ktoré poukazujete vo Vašom liste, seriózni poľovníci poctivo dodržiavajúci platné právne predpisy, poľovnícky poriadok, etický kódex a elementárne zásady slušnosti jednoznačne odsudzujú a preto obvinenia z kolektívnej viny vždy odmietajú.

Ubezpečujem Vás, že všetky prípady porušenia zákonov držiteľmi poľovných lístkov SPK podrobne monitoruje a rieši v závislosti na svojich oprávneniach podľa miery závažnosti skutku a rozhodnutia zainteresovaných orgánov činných v trestnom konaní. Zároveň považujem za potrebné uviesť, že SPK bude aj prípad z katastra obce Stará Bašta exemplárne disciplinárne riešiť v rámci disciplinárnej právomoci orgánov SPK, nemôže však zasahovať do prebiehajúceho vyšetrovania.

Záverom mi dovoľte, aby som zhrnul obsah tohto listu stručnými odpoveďami na Vaše konkrétne otázky:

1. Ako vníma vedenie SPK tento ohavný čin svojho člena?

Prezídium SPK tento a všetky ostatné osobné zlyhania držiteľov poľovných lístkov v podobe porušenia zákonov odsudzuje a vníma s nulovou toleranciou, avšak vždy s uplatnením zásady prezumpcie neviny až do doby, keď sú skutkový stav a miera závažnosti konania potvrdené príslušnými orgánmi, v ktorých kompetencii je rozhodnúť, či sa jedná o trestný čin, priestupok alebo disciplinárne previnenie.

2. Prečo sa SPK doteraz oficiálne verejne nevyjadrila k tomuto ohavnému činu s ďalším, mediálne známym činom?

SPK sa ku skutku v katastri obce Stará Bašta verejne vyjadrila a k podobným prípadom vyjadruje prostredníctvom svojho hovorcu. Je to preukázateľné z archívu tematického Monitoringu médií, ktorý máme k dispozícii. V tejto súvislosti pripájame odkaz na stanovisko z 11.1.2021.

3. Aké konkrétne dôsledy a kedy vyvodí SPK pre jej člena, ktorý sa dopustil tohto ohavného činu?

Ak vyšetrovateľ rozhodne, že došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu alebo súbehu trestných činov, bude príslušná osoba riešená v trestnoprávnom konaní. SPK bude podrobne sledovať celý proces, dôsledky, ktoré vyvodí budú závislé od konečného rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní.

4. Aké konkrétne opatrenia a dokedy zabezpečí SPK, aby predchádzala a eliminovala takéto činy?

Kancelária SPK v spolupráci s Legislatívnou komisiou a Mediálnou radou SPK už dostala pokyn na vypracovanie materiálu o zverejňovaní prípadov osobného zlyhania členov SPK porušením zákona na webovom sídle SPK s cieľom predbežného sledovania informácií o priebehu šetrenia a podobe konečnej sankcie, vrátane aktualizácie elektronického systému registrácie všetkých disciplinárnych opatrení a priestupkov. Takýto materiál bude predložený na schválenie na najbližšie rokovanie Prezídia SPK v priebehu I. štvrťroka 2021.

V závere v reakcii na posledný odstavec Vášho otvoreného listu si dovoľujem vysloviť presvedčenie, že z kontextu tohto stanoviska SPK uznáte, že SPK pristupuje dlhodobo k plneniu svojich povinností zodpovedne, ale nemôže zodpovedať za individuálne zlyhania niekoľkých svojich členov a že celá poľovnícka komunita alebo jej samospráva nemôže byť predmetom kolektívneho spoločenského pranieru formou obviňovania z kolektívnej viny. Je spoločným záujmom celej občianskej spoločnosti, do ktorej patrí aj Vaše občianske združenie a rovnako aj SPK, aby sme sa s porušovaním zákonov a všetkých spoločenských noriem vysporiadali dôrazne, adresne a spravodlivo.

S úctou 

Ing. Tibor Lebocký, PhD., prezident SPK

 

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (Stanovisko prezidenta SPK na otvorený list - zastrelenie 4 koní (1).pdf)Stanovisko prezidenta SPK na otvorený list - zastrelenie 4 koní (1).pdf[Odpoveď prezidenta SPK na otvorený list]693 kB
Stiahnúť tento súbor (Otvorený list pre SPK od NPKaL_zastrelenie 4 koní.pdf)Otvorený list pre SPK od NPKaL_zastrelenie 4 koní.pdf[Otvorený list prezidentovi SPK - OZ NPKAL]153 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.