Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

standardPoľovníci a lesníci chcú regulovať počty medveďa hnedého na Slovensku. Ministerstvo životného prostredia regulovaný lov zatiaľ odmieta a argumentuje, že poľovníkom ide o peniaze. Od januára 2022 napadli medvede na Slovensku šiestich ľudí. Na porovnanie, v rokoch 2000 až 2016 došlo na Slovensku celkovo k 54 útokom na človeka, čo v priemere predstavuje približne tri útoky ročne, informuje TV Markíza.

Na sociálnej sieti Facebook v skupine „ Medvede na Slovensku “ členovia pravidelne informujú o tom, kde zazreli toto zviera. Najmä v posledných týždňoch pribúda príspevkov ako húb po daždi. Situácia je vážna. Turistická sezóna je v plnom prúde od 15. júna, keď sa vo Vysokých Tatrách otvorili chodníky po zimnej uzávere. Dá sa predpokladať, že stretov medveďa s človekom bude pribúdať. Poľovníci sa s ochranármi a ministerstvom životného prostredia nezhodnú v odpovedi na otázku, prečo je tomu tak. 

Budaj: Problémy s medveďmi spôsobili poľovníci, zastavte prikrmovanie zveri
Téma naberá politický rozmer. Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) minulý týždeň na sociálnej sieti napísal, že za stav s medveďmi nesie priamu politickú zodpovednosť minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Kollár chce problém s týmito zvieratami riešiť ich reguláciou. Mohol by to podľa neho robiť štát a nemusel by sa robiť odstrel prostredníctvom povoleniek. „Ja nepotrebujem podporovať poľovníctvo alebo strieľanie medveďov zo zábavy. Musíme regulovať stav, počty medveďa. Regulácia každý rok,“ skonštatoval šéf parlamentu.

Minister Budaj v reakcii uviedol, že je priskoro hovoriť o premnožení šeliem. Envirorezort totiž nepozná ich presný počet na Slovensku. Momentálne sa robí analýza vzoriek, ktoré majú určiť stav ich populácie a tento proces nemožno urýchliť. Envirorezortu sa Štandard opýtal, koľko táto analýza stojí. Do publikovania článku sme nedostali odpoveď. Budaj nechcel komentovať odkazy Kollára o tom, že by ho nepodporil pri prípadnom odvolávaní. „Ja dodržiavam zákony. Ak to je negatívna politická zodpovednosť, rád ho presvedčím o tom, že nekonáme nič, čo by sme zanedbali, alebo že sme nič nezanedbali,“ reagoval minister pre agentúru TASR.

Budú odvolávať „vegetariána Budaja“
Poslanci Národnej rady SR okolo Miroslava Suju (hnutie Republika) podali minulý týždeň spolu s poslancami za Smer-SD návrh na odvolanie ministra Budaja z funkcie. „Prichádzame s návrhom na odvolanie vegetariána ministra Budaja. Je neschopný, nekompetentný a hlúpy, čo dokázal, keď povedal, že medvede sú vegetariáni, čím poukázal na to, že má nedostatky v učive základnej školy,“ skonštatoval predseda Republiky Milan Uhrík.Narážal tak na ministrov výrok v relácii TV Markíza, keď na divácku otázku, dokedy budú medvede zabíjať ľudí, odpovedal, že medvede nezabíjajú ľudí, lebo sú vegetariáni. V zmysle rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu zvolať schôdzu do siedmich dní od podania návrhu. O tom, či „padne“ hlava šéfa envirorezortu, sa tak môže rozhodnúť ešte tento týždeň.

Problémom nie sú krmoviská, reagujú Lesy SR
Problémy s medveďmi na Podpoľaní, kde sa od roku 2015 uskutočnila viac ako polovica odstrelov medveďov, spôsobujú podľa Budaja krmoviská a vnadiská pre divú zver, ktoré vytvárajú poľovníci. Podľa ministra si medveď prestane nachádzať prirodzenú stravu, ak má k dispozícii krmoviská. Sladká kukurica mu totiž chutí, a preto sa za ňou sťahuje do nižších oblastí. Štátny podnik Lesy SR zriadený ministerstvom pôdohospodárstva zasa dlhodobo tvrdí, že medveď hnedý u nás nie je regulovaný. Jeho populáciu vraj treba systematicky manažovať, a to aj na základe skúsenosti lesníkov a poľovníkov. Budajove informácie o tom, že na Podpoľaní majú štátne lesy 28 vnadísk pre lesné zvieratá, kde sa priemerne ročne minú štyri tony kukurice, ktoré medveďa lákajú, sú podľa lesníkov aj poľovníkov zavádzajúce a klamlivé.

„V súčasnosti sa zver nekŕmi, iba sa vnadí kvôli lovu diviačej zveri, čo nemôže za žiadnych okolností ovplyvniť správanie medveďov, ich agresivitu ani ich populačnú dynamiku. Naša krajina im totiž poskytuje oveľa väčšie a bohatšie možnosti ako zákonom povolené a veterinárnymi opatreniami vyžadované vnadiská používateľov poľovných revírov pre lov diviačej zveri,“ vysvetľuje vo vyjadrení pre Štandard hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák.

Štátny podnik dodáva, že v posledných rokoch zaznamenáva nárast populácie medveďa hnedého a vlka dravého. A to nielen v okolí Poľany, kde sú vnadiská, ale aj v iných oblastiach Slovenska. Tento rok spozorovali šelmy napríklad neďaleko Nových Zámkov či v okrese Nitra. Minulý rok zasa v okresoch Senec, Galanta, Senica či Pezinok.

Na našom území môže byť viac než tritisíc medveďov
Podľa oficiálnej štatistiky vedenej Národným lesníckym centrom vo Zvolene bol jarný kmeňový stav medveďa hnedého v roku 2020 (teda pred narodením mláďat) – 2 760 kusov. Navyše, populácia medveďa v posledných troch desaťročiach na Slovensku rastie a je na úrovni, aká tu nikdy nebola. „Početnosť medveďa hnedého odhadujeme cez dvetisíc jedincov, no toto číslo môže byť na úrovni presahujúcej 2 800 jedincov,“ uviedla hovorkyňa Lesov SR Marína Debnárová pre Štandard. Doplnila, že aj Najvyšší súd SR v roku 2017 konštatoval premnoženie medveďa na území Slovenska.

S rovnakými číslami medvedej populácie ako lesníci (zhruba 2 800 kusov) operujú poľovníci, ktorí podľa vlastných vyjadrení zver celoročne sčítajú a poznajú ju. „Pokiaľ sa v roku 2015 genetickým výskumom potvrdilo na našom území 1 256 (plus-mínus 243) jedincov medveďa a ročný prírastok sa aj vzhľadom k pohlavnej štruktúre, kde medvedice tvoria viac ako 60 percent, pohybuje vo výške minimálne tristo kusov ročne, toto číslo môže byť spodnou hranicou aktuálnych stavov zveri,“ varuje Kaššák.

Riešením je regulovaný odstrel
Poľovnícka komora minulý rok pre Štandard uviedla, že na našom území so 42-percentnou lesnatosťou by malo žiť maximálne sedemsto medveďov. Podľa poľovníkov a Lesov SR možno výskyt medveďov na Slovensku znížiť cez regulačný lov. Podľa nich je potrebné odloviť ročne viac, ako je prírastok v danom roku – zhruba tristo medveďov. Poľovníci by chceli postupovať na základe odborne a vedecky stanovenej kvóty a podľa schváleného programu starostlivosti o medveďa hnedého. Prízvukujú, že pred stanovením kvóty treba preradiť medveďa z prílohy IV. do prílohy V. smernice o biotopoch, aby sa to dalo robiť legálne a nenapadnuteľne.Presunutie medveďa hnedého z kategórie chráneného živočícha do kategórie druhu, ktorý možno na základe prírastku a premnoženia regulovať, brzdia ministerstvá.

„V roku 2020 sme žiadali obe ministerstvá, teda pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ako aj envirorezort o riešenie problému a dovolávali sme sa, aby vyvinuli tlak na Európsku komisiu o preradenie medveďa z prílohy IV. do prílohy V. Situácia na vidieku je už totiž niekoľko rokov neúnosná,“ objasňuje Kaššák. Rok a pol predtým zorganizovali seminár, na ktorom sa zúčastnili všetky relevantné strany okrem ministerstva životného prostredia. Závery z neho podpísala aj Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR, dodáva.

Na seminári poľovníci napríklad skonštatovali, že početnosť medveďa hnedého je na Slovensku už dávno v priaznivom stave, jeho populácia nie je len dlhodobo vyrovnaná, ale každoročne sa zvyšuje. V závere upozornili, že na základe celospoločenskej diskusie je nevyhnutné určiť to, či stojí v hierarchii priorít vyššie ochrana vybraných druhov živočíchov alebo vidiecky spôsob života či rozvoj cestovného ruchu a turizmu.

Ošiaľ zo strany envirorezortu je úplne zbytočný
Podľa envirorezortu nie je na Slovensku medveďov priveľa. To, že sa pohybujú v blízkosti obcí, že ich je viac vidieť, nie je vraj znakom ich premnoženia, ale toho, že sa im menia potravné návyky a priestorové využívanie územia.

Medvede, ktoré si na to zvykli, budú musieť podľa Budaja vyradiť z populácie.
Minister nariadil, aby Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR odstránil aj tie medvede, u ktorých sa ukáže strata plachosti či kolízie s obyvateľmi. Odmieta však povolenky na odstrel, lebo tie podľa neho podporujú trofejný lov šeliem, ktoré nikdy nemuseli spôsobiť žiadne škody ani svojím správaním ohroziť ľudí.

„Pýtame sa, ak problémy ktoré spôsobuje raticová zver, sa dajú vyriešiť len odstrelom, čiže znížením jej stavov, tak prečo by táto logika nemala platiť aj u medveďa hnedého? Tento ošiaľ zo strany ministerstva životného prostredia okolo medveďov je úplne zbytočný a okrem iného bude stáť štát obrovské množstvo finančných prostriedkov,“ uzatvára hovorca slovenských poľovníkov Kaššák.

Zdroj: Denník Štandard

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.