Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

a5 format pdfbrozSPK vám prináša príručku pre užívateľov poľovných revírov a poľovných hospodárov s názvom Ako postupovať pri zrážkach s poľovnou zverou? od autorov: Ing. Martina Hustinová, MVDr. Rudolf Janto, Ing. Alojz Kaššák, Ing. Tibor Lebocký, PhD. a JUDr. Matúš Sarvaš.

K zraneniam poľovnej zveri dochádza pomerne často. Príčiny zranení sú rôzne, od zranení spôsobených pri jej love človekom, zraneniach spôsobených šelmami, cez zranenia spôsobené súbojmi pri vytváraní hierarchii v čriede, až po zranenia spôsobené pri strete s dopravnými prostriedkami. Práve tie naposledy menované bývajú najčastejšie a ich rozsah zvyčajne aj najdevastujúcejší. Postupy zvolené na riešenie výskytu poraneného zvieraťa sú zvyčajne vykonávané za prítomnosti nepoľovníckej verejnosti, čo veľakrát vyvoláva rozhorčenie, hlavne ak je zviera zranené ťažko a zúčastnené osoby nekonajú efektívne za účelom skrátenia utrpenia, ale čakajú na rozhodnutia orgánov štátnej správy. Podľa rozsahu zranenia zvieraťa sa volia rôzne postupy, od jednoduchého ošetrenia zvieraťa, až po jeho usmrtenie. Pri zraneniach vyžadujúcich si usmrtenie zvieraťa v dobe lovu daného druhu, keď užívateľ poľovného revíru tento druh zveri aj plánuje a loví, nie je žiadna legislatívna prekážka takéto zviera užívateľom usmrtiť a skrátiť mu utrpenie.

Čo však so zvieraťom zraneným mimo doby lovu, chráneným živočíchom alebo zraneným zvieraťom nachádzajúcom sa na nepoľovnej ploche? Táto príručka vám poskytne prehľad toho, čo by mal dodržať každý, kto sa zúčastňuje usmrtenia poranenej zveri po dopravnej nehode, alebo inej kolízii pred očami verejnosti.

Autori

Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na vzniku tejto brožúry.

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.