Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

zver cestaTlačová správa, 13.7.2020

13 863 dopravných nehôd. Tento výsledok udáva počet kolízií dopravných prostriedkov s voľne žijúcou zverou, ktoré boli hlásené za minulý rok. Tých, ktoré hlásené neboli, je stále pomerne veľa. Stáva sa, že zver po zrážke hneď nezahynie, utiahne sa k najbližšej vode, kde skoná vo veľkých bolestiach.

Od polovice júla približne do polovice augusta prebieha srnčia ruja. Zver je omnoho aktívnejšia, a to aj počas dňa a jej správanie sa môže zdať laikovi ako nevyspytateľné. Srnce v dobe párenia naháňajú srny, ktoré pred nimi unikajú a často tak dôjde k zrážke s vozidlom. Zrazenú zver musia poľovníci v ktorejkoľvek dennej i nočnej hodine odstrániť z cesty a zlikvidovať v kafilérií alebo zakopaním. Zvýšenú pozornosť je potrebné udržiavať najmä v skorých ranných alebo vo večerných hodinách a to hlavne na cestách, okolo ktorých rastú poľnohospodárske plodiny alebo husté lesy.

Príčinou kolízií áut so zverou je najčastejšie rýchla jazda, nepozornosť vodičov, ale tiež narušené migračné trasy. Tomuto sa však dá predchádzať pozornou a opatrnou jazdou. Preto vyzývame vodičov k opatrnosti na cestách, čím dosiahneme nie len ochranu zveri, ktorá je v čase vodenia mláďat a ruje veľmi zraniteľná, ale aj zvýšenie bezpečnosti posádok motorových vozidiel, nakoľko nedochádza len k hmotným škodám, ale aj k zraneniam osôb či úmrtiam. Škody spôsobené pri kolíziách so zverou sú preplácané z poistenia proti zrážkam so zverou.

Slovenská poľovnícka komora pripravila krátke video o zrážkach so zverou i o tom, čo robiť, keď k takejto situácii dôjde. Video nájdete na webe SPK, Facebook-ovom profile alebo YouTube kanáli.

Tlačovú správu zverejnili:
TASR
Rádio Vlna
Enviroportál MŽP SR
Poľovníctvo a rybárstvo
startstop.sk

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (ts_zrazky_so_zverou.pdf)ts_zrazky_so_zverou.pdf[Tlačová správa - Zrážky so zverou ]254 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.