Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Medved info premnoz 02Spoločnosťou včera otriasla tragická udalosť, kedy bol v Liptovskej Lužnej nájdený mŕtvy 57-ročný muž, ktorý podľa obhliadajúceho lekára nezomrel prirodzenou smrťou. Tí, ktorí boli na mieste prví predpokladajú, že tohto muža dokaličil a zabil medveď. Stalo sa zrejme presne to, na čo poľovníci už dlhodobo upozorňujú, aj vzhľadom na skúsenosti z Rumunska. Slovensko má dlhodobo najväčšiu hustotu medveďov na svete a varujeme spoločnosť, že k takýmto stretom bude dochádzať častejšie.

Rázne však odmietame tvrdenia environrezortu! Poľovníci nespustili žiadnu kampaň, lebo celkom prirodzene čakajú na výsledky pitvy a konečné potvrdenie príčin smrti postihnutého. Naopak, vyjadrenia ministra ŽP SR, ktorý sa okamžite snažil prekryť túto tragédiu útokom na poľovníkov, len potvrdzujú schizofréniu a neschopnosť MŽP SR problém s neúnosne vysokými stavmi medveďa na Slovensku riešiť. Zároveň potvrdzujú aj neschopnosť niesť za svoje rozhodnutia a ich dôsledky zodpovednosť. 

Minister sa už mnohokrát klamlivo vyjadril pre médiá, že poľovníci sú tí, ktorí sú si chcú zastrieľať na medvede, že poľovníci chcú medvede loviť len pre akúsi trofej, že poľovnícka komora je tá, ktorá keby mala na starosti manažment šeliem, už tu dnes žiadne nemáme, že poľovníci lákajú medvede do blízkosti miest vnadením diviačej zveri. Na ani jedno z týchto tvrdení minister nemá dôkazy a poškodzuje tým dobré meno poľovníkov.

Dopady amaterizmu ministra Budaja a jeho zásahového tímu, zdá sa, dostávajú sa do záverečnej fázy, keď začnú v slovenských lesoch zomierať ľudia, v slovenských podhorských obciach nastane vo večerných hodinách zákaz vychádzania, škody na majetku obyčajných ľudí začnú nekontrolovane rásť. Toto všetko sa deje už niekoľko rokov.

MŽP vôbec neprezentuje fakt, že tí, ktorí požadujú lov medveďa nie sú poľovníci, ale ľudia z vidieka, obyvatelia obcí, ktorí chcú užívať svoje lesné pozemky, ale majú strach, pretože medveďov tam majú viac, ako ktorejkoľvek inej zveri. Samosprávy miest a obcí chcú chrániť život a zdravie svojich občanov, no nie je im to umožnené. Problémom sú podľa MŽP len nezabezpečené kontajnery. Nech si pán minister Budaj vyskúša pobyt na Liptove a zmení názor tak rýchlo, ako ho zmenil po návšteve mesta Vysoké Tatry v minulom roku, kedy tvrdil, že naše národné bohatstvo-medveď, sa zabíjať nebude.

Ako sme to už povedali mnohokrát, množiace problémy s medveďom nevyrieši 5-členný zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý zlyhal už pri usmrtení medvedice s mláďaťom a ponechaní 3 ďalších sirôt. Aj preto tvrdíme, že MŽP manažment dlhodobo nezvláda. Nerobí to najdôležitejšie - nekomunikuje s nikým z miestnych ľudí, samosprávami, odbornými organizáciami. Vládne len od „zeleného stola“, MŽP tu už dávno nie je pre ľudí, ale pre granty, ktoré prijíma na nezmyselnú ochranu toho, čoho ochranu už dávno zabezpečili poľovníci a ľudia z vidieka!

Medved info premnoz 02

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (ts_reakcia na MZP_medved.pdf)ts_reakcia na MZP_medved.pdf[Tlačová správa - MŽP nezvláda manažment šeliem a vedie kampaň proti poľovníkom]114 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.