MDS zmensena16. novembra si pripomíname Medzinárodný deň SOKOLIARSTVA. Tento dátum bol vybraný po hromadnom zápise sokoliarstva – žijúceho dedičstva ľudstva, do svetového zoznamu Nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO v roku 2010. Do zoznamu bolo vtedy zapísaných 11 národov a išlo vôbec o najväčšiu nomináciu v histórii dohovoru UNESCO. Sokoliarstvo, ako tradícia, umenie, kultúra a dedičstvo ľudstva sa praktizuje po celom svete už viac ako 4000 rokov!

Nepretržitosť a kontinuita sokoliarstva podnietila aj našich členov zo Slovenského klubu sokoliarov pri SPK, aby zapísali slovenské sokoliarstvo do svetového zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Podarilo sa im to len pred necelým rokom, konkrétne 14. decembra 2021. Sokoliarstvo sa tak stalo len ôsmym slovenským prvkom nehmotného kultúrneho dedičstva zapísaným do svetového zoznamu UNESCO. Medzi štáty, ktoré majú zapísané sokoliarstvo patria aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Írsko, Spojené arabské emiráty, Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Francúzsko, Taliansko, Kazachstan, Kórejská republika, Kirgizsko, Mongolsko, Maroko, Holandsko, Pakistan, Portugalsko, Katar, Saudská Arábia, Španielsko, Sýrska arabská republika no a samozrejme Slovensko.

Slovensko je svetovým lídrom vo vzdelávaní mladých sokoliarov, ale aj kolískou moderného sokoliarstva. Máme tu jedinú základnú školu na svete s povinným vyučovacím predmetom sokoliarstvo. Je ňou ZŠ s MŠ Maximiliána Hella v Štiavnických Baniach. Sokoliarstvo sa u nás vyučuje predovšetkým na stredných lesníckych školách v Prešove, Banskej Štiavnici či Liptovskom Hrádku, ale aj vysokých školách na TU vo Zvolene a Univerzite veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. Slovenskí sokoliari oslavujú dnešný deň na lovoch líšok s orlami a týmto taktiež patríme medzi unikáty vo svete.

Sokoliari zastávajú názor, že sokoliarstvo by malo byť povýšené na umenie, pretože je to jediný spôsob lovu, ktorý svojou povahou patrí ku skutočnému umeniu. Ľudia môžu štvornohého tvora ovládať násilím a inými prostriedkami, zato dravca, ktorý krúži vysoko vo vzduchu, môže zaujať a vycvičiť len sila ducha sokoliara.

POZN: Sokoliarstvo na Slovensku riadi, podľa zákona o poľovníctve, Slovenská poľovnícka komora.

MDS zmensena

Stiahnúť tento súbor (ts_sokoliari_medzinarodny den.pdf)ts_sokoliari_medzinarodny den.pdf[Tlačová správa - 16. novembra svetový deň sokoliartstva]275 kB