Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

kopacVážení užívatelia poľovníckych revírov, ctení kolegovia poľovníci,

vzhľadom na aktuálnu situáciu so šírením koronavírusu a s tým spojené nadpriemerné návštevy ľudí v prírode, sa nám deň čo deň množia v našich e-mailových a facebookových schránkach prípady, kedy nám laická verejnosť zasiela fotografie z vnadísk, alebo nás na ne odkazuje.

So znepokojením konštatujeme, že druh krmiva, jeho množstvo a spôsob predkladania na vnadisko, v niektorých prípadoch nie je v súlade s platnou legislatívou a nariadeniami hlavného veterinárneho lekára proti africkému moru ošípaných! Na vnadiskách sa objavujú značné množstvá pečiva, zvyškov z kuchyne, či zhnitá zelenina zo supermarketov! Tento spôsob „starostlivosti“ o zver, nech je vykonávaný s akýmkoľvek cieľom, nemá nič spoločné s odbornosťou a ani s poľovníckou etikou.  Takéto konanie má naopak za dôsledok mimoriadne negatívne nazeranie laickej verejnosti na poľovnícku činnosť nás všetkých! 

V decembri 2019 Prezídium SPK listom vyzvalo všetkých členov SPK, aby upustili od zverejňovania krvavých fotografií úlovkov na sociálnych sieťach. To, ako ste sa s touto výzvou stotožnili, nás naozaj milo prekvapilo. Je evidentné, že si väčšina z nás uvedomila zmysel operatívnej internej komunikácie v prípade, keď jednotlivci svojim neuváženým konaním degradujú spoločenské postavenie celej našej komunity.

Aj z tohto dôvodu a najmä v dobe, keď v supermarketoch chýba múka a  existuje obava, že v najbližšej dobe budú chýbať možno aj základné potraviny, Vás chceme požiadať, aby ste bezodkladne upustili od tohto konania.

Žiadame Vás, aby ste na vnadiská predkladali iba to, čo tam patrí, teda len jadrové krmivo v predpísanom množstve. Taktiež pripomíname, že od 1. januára 2020 platí novela zákona č. 534/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny, ktorá na územiach od tretieho stupňa ochrany prírody a vyšších, zakazuje vnadenie alebo prikrmovanie zveri okrem prikrmovania senom, letninou a trávnou alebo ďatelinotrávnou silážou.

V prílohe tohto listu Vám ako názorný príklad zasielame dva aktuálne zábery zverejnené na sociálnych sieťach spolu s komentármi laickej verejnosti. Je potrebné si uvedomiť, že tak, ako sú na sociálnych sieťach negatívne hodnotené krvavé fotografie úlovkov, s rovnakými negatívnymi reakciami sa stretne akýkoľvek náš počin vykonaný v prírode neodborne a neeticky. Je dôležité a nutné znižovať stavy diviačej zveri v období, keď nás ohrozuje africký mor ošípaných, avšak kuchynský odpad a zvyšky jedla je zakázané predkladať ako potravu voľne žijúcej diviačej zveri (ale i ostatnej zveri, ktorá určite navštívi vnadisko) a predkladať ju navyše nevhodným spôsobom.

Dovolíme si preto apelovať na všetkých, konajme v zmysle platných právnych predpisov a poľovníckej etiky! Buďme si vedomí, že laická verejnosť bude len ťažko chápať význam a poslanie poľovníctva, ak ju budú niektorí z nás svojim konaním presviedčať o tom, že poľovníci systematicky porušujú zákony a pravidlá elementárnej ľudskej i profesionálnej etiky! Aj preto robí prezídium SPK a mediálna rada SPK mnohé konkrétne kroky, ktorých cieľom je laickú verejnosť presvedčiť, že „poľovníctvo má zmysel“. Buďme preto jednotní, nedajme ľuďom možnosť na to, aby museli na nás verejne poukazovať, hoci vzhľadom na obsah tohto listu, to v tomto prípade, zdá sa, zase urobili oprávnene.

S úctou, 

Ing. Alojz Kaššák,
viceprezident SPK pre správu zdrojov

1.jpg2.jpg3.jpgkopac.jpg

 

Prílohy:
Stiahnúť tento súbor (ziadost_prezidia_vnadenie.pdf)ziadost_prezidia_vnadenie.pdf[List užívateľom poľovníckych revírov - vnadenie diviačej zveri]993 kB

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.