Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Zákon o poľovníctve o nás bez nás 2Vážení kolegovia, priatelia poľovníctva,

prežili sme mnoho ťažkých chvíľ od obdobia založenia organizovaného poľovníctva v roku 1920, prekonali sme mnoho míľnikov a postupne sme dokázali, že poľovnícka samospráva je na Slovensku korektnou súčasťou verejnej správy. Naši predkovia položili základy silnej jednotnej celoslovenskej organizácie a my sme sa pričinili o to, že dnes máme na Slovensku poľovnícku samosprávu, ktorá je vzhľadom na svoj právny status schopná veľmi účinne a cieľavedome hájiť záujmy všetkých svojich členov.

V tomto volebnom období sa žiaľ, poľovníctvo preukázateľne stalo predmetom politického zápasu a napriek všetkým snahám chrániť naše práva a právom chránené záujmy sme sa dostali do stavu, kedy bude nutné aj vašou fyzickou prítomnosťou a účasťou na verejnom proteste prejaviť názor, profesijnú spolupatričnosť a podporu poľovníctva.

Určite spolu s členmi prezídia a členmi odborných komisií SPK, volenými funkcionármi takmer denne participujúcimi na obhajobe princípov formulovaných v petícii Poľovníctvo má zmysel,   sledujete proces likvidácie poľovníctva v podobe, keď niekoľko samozvancov, žiaľ aj z našich radov a niekoľko veci neznalých zmanipulovaných politikov, vytrvale útočí na základy organizovaného poľovníctva. Ich snahy, napriek spoločenskej objednávke v podobe viac ako 150 tisíc signatárov petície Poľovníctvo má zmysel, môžu v súčasnej politickej situácii na Slovensku prerásť do schválenia poslaneckého návrhu trojice poslancov Fecko-Pročko-Kučera na zmenu a doplnenie zákona č.274/2009 Z. z. o poľovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, o ktorom sa bude v NR SR hlasovať 18. mája 2023 o 11.00 hod.

ČO NAJZÁSADNEJŠIE MENÍ TENTO NEODBORNÝ POSLANECKÝ NÁVRH ZÁKONA O POĽOVNÍCTVE?

  • každý užívateľ poľovného revíru bude povinný prijať vlastníkov/prenajímateľov pozemkov nad 1 ha kdekoľvek na Slovensku;
  • rozhodovať o revíroch bude každý vlastník nad 1m2;
  • nebude fungovať transparentné a kontrolované posúdenie ulovenej trofejovej zveri;
  • absolútny koniec chovateľských prehliadkam;
  • sokoliarstvo, kynológia a poľovníctvo všeobecne už nebude mať centrálne riadenie;
  • neúmerne sa zvýši cena poistného;
  • poľovnícke skúšky bude môcť vykonávať každá organizácia, ktorá o to požiada;
  • škody spôsobené zverou nad 3 % budú hradiť v plnej výške členovia ÚPR;
  • v poľovných revíroch s 50 % podielom vo vlastníctve štátu bude rozhodovať o budúcom užívateľovi len cena;
  • zrušením SPK sa bude každý poľovník zastupovať už len sám za seba;
  • na lov nebude potrebné povolenie ani značka pokiaľ si ju vyžiada vlastník pozemku;
  • a ďalšie zmeny smerujúce k zrušeniu odborných, právnych, ekonomických a spoločenských pilierov organizovaného poľovníctva

Z tohto dôvodu vás Prezídium SPK žiada, aby ste prišli
na VEREJNÉ PROTESTNÉ ZHROMAŽDENIE, ktoré sa uskutoční
dňa 18.5.2023 od 10.00 hod.
pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave.

Žiadame Vás, aby ste zabezpečili účasť dostatočného počtu poľovníkov z vašich OPK. Zároveň prosíme OPK v blízkosti Bratislavy, aby zabezpečili vyššiu účasť, keďže náklady na dopravu sú v ich prípade najnižšie. Prosíme Vás všetkých, aby ste prišli v poľovníckom oblečení a v reflexných vestách/mikinách/šiltovkách/atď. (oranžová farba).

Najneskôr do utorka 16.5.2023 do 24,00 hod. nám prosím obratom oznámte počet účastníkov o ktorých viete z Vašej OPK na e-maily: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. alebo telefonicky/SMS na +421 910 707 082.

V prípade potreby nás neváhajte kontaktovať:
Imrich Šuba, +421 905 434 523, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.
Martina Hustinová, +421 910 707 082, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript. 

Zákon o poľovníctve o nás bez nás 2Prosíme všetkých zúčastnených, aby počas zhromaždenia dodržiavali pravidlá slušného a korektného správania sa na verejnosti, vyhli sa prejavom násilia, nenávisti a agresivity a pokojným spôsobom vyjadrili

zásadný nesúhlas

s rozvracaním slovenského poľovníctva ako súčasti kultúrneho dedičstva, vidieckeho spôsobu života a prostriedku na tvorbu a ochranu životného prostredia.

S úctou

Ing. Tibor Lebocký, PhD.
prezident SPK

 

POSLANECKÝ NÁVRH ZÁKONA Z DIELNE FECKA, PROČKA KUČERU NÁJDETE TU: https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=523307

POZMEŇOVACIE NÁVRHY POSLANCOV NÁJDETE TU: https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=schodze/nrepdn&Text=&CisObdobia=8&CPT=1386&FullText=True&PoslanecMasterID=-1&CisSchodze=0

 

 

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.