Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

Priloha 2 foto 3Poľovníci a čistá príroda

Aj ked si v súčasnosti nahovárame, že sme homo technologicus, v skutočnosti zostávame stále prírodnou organickou bytosťou. Príroda je naša stvoriteľka, sme s ňou spojení a existenčne na nej závislí. A mimochodom, všimli ste si, ako v poslednej dobe rapídne mizne prirodné prostredie okolia Vajnor? Samozrejme, sme uvedomelí občania a tak to chápeme ako povinnú daň civilizácii. Ale kde je hranica primeranej dane a kde začína bezohľadné pustošenie odôvodnené presvedčivým argumentom, že si to vyžaduje industriálny a urbanistický rozvoj?

Tažko sa nám hľadajú správne odpovede na to, čo je mimo nášho vplyvu. No tiež to býva naopak; na čo nehI’adáme odpovede, zostane mimo nášho vplyvu. 

Popri veľkých otáznikoch je však aj more drobných problémov udržania nášho prírodného prostredia, do ktorých môžeme celkom ľahko vstúpiť a ak nie ich eliminovat’, tak aspoň zmierniť ich dopad na nás. Niekde v tejto oblasti sú aj aktivity Poľovníckej spoločnosti Vajnory. Nezachraňujú planétu a nedokážu uchránit’ pred postupnou likvidáciou ani to naše vajnorské vymedzené prirodné prostredie, no aspoň sa snažia zmierňovat’ negatívne civilizačné dopady.

Ekologické aktivity tejto malej skupinky Vajnorákov nie sú v žiadnej výkladnej skrini a len málokto sa o nich dozvie. Ved’ odpad, ktorý už v lese neležía požiar, ktorý tam nevznikol, si nemáme ako všimnúť’. Vyčistený lesný potok, či udržiavanú studničku považujeme akosi za samozrejmost’ a nepátrame ani po tom, kto udržiava odpočívadlá či turistické chodníky. Ale je to ten lepší prípad, ako keby sme mali v prirode obchádzat’ odpadky, tie stopy civilizácie a l’ahostajnosti, čo zostávaju všade, kam vkročila ľudská noha.

Pred rokom si takéto aktivity poI’ovnikov všimla Slovenská poľovnícka komora a to bola pre ňu zrejme inšpirácia k vyhláseniu celoslovenskej akcie Čistý revír = čistá priroda" v Televiznej relácii Halali. Tento rok bol jej druhý ročník. Do minuloročnej výzvy sa zapojilo 39 pol’ovníckych združení a spoločností. Pandémia koronavlrusu sice pôvodne jarnú čistiacu akciu o nejaký ten mesiac posunula, no nezastavila. Vajnorské poľovnícke združenie si ju naplánovalo na sobotu 4. júla 2020 a predchádzala jej plagátová propagácia a nábor v obci. No aj tak z toho nebola žiadna"masovka"; pri bráne do viníc sa zišIo 19 priaznivcov čistej prírody. Tí si poriadne "zamakali" na ploche takmer 300 ha lesa a vinohradov vajnorského chotára.

Nanosili a na prívesných vozíkoch nazvážali takmer 5 ton odpadu. Bol to plný 11 kubíkový kontajner, ktorý pre čistý revír a čistú prírodu poskytol Miestny úrad Bratislava Vajnory.

Možno by stálo za zváženie, nabudáce urobit’ vystavu vzoriek všetkého toho, čo sú ľudia schopní dovliect’do prírody namiesto do zberného dvora, aby sa toho doma zbavili a zároveň, aby sebe i ostatným ničili ten spoločný kúsok prirody, čo nám tu ešte zostal. Zrejme by z výstavy nebol estetický zážitok, no možno by z nej bol aspoň drobný výchovny efekt.

A každý, aj taký drobný krok k čistej prírode sa ráta.

Autor: Ing. Ján Beňovský
tajomník PS Vajnory

Priloha_2-foto_2.PNGPriloha_2-foto_3.JPGPriloha_2_-foto1.jpgPriloha_2_-_foto_4.JPGPriloha_2_-_foto_5.JPGPrílha_1-_plagat_2.jpgPríloha_1-_plagat1.jpg

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.