Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

polovnicky den papradno 1Ochutnať poľovnícke špeciality, započúvať sa do zvuku lesníc, obdivovať výstavu trofejí a zhodov,  vidieť zaujímavý sprievodný program a spoznať činnosť poľovníkov. To všetko mohli návštevníci, ktorý prišli 1. júna na Poľovnícky deň do obce Papradno.

Zorganizovanie podujatia v Papradne, na ktorom by členovia Poľovníckeho združenia Javorník priblížili nepoľovníckej verejnosti svoju činnosť a zároveň by prezentovali poľovnícke zvyky a obyčaje sa zrodila dávnejšie. Tento rok počas prvého dňa mesiaca jún, ktorý je zároveň aj Mesiacom poľovníctva a ochrany prírody, sa ho podarilo zorganizovať. - Cieľom bolo dať nahliadnuť do nášho spôsobu poľovníckeho života laickej verejnosti ako aj kolegom z iných poľovníckych organizácií. V neposlednom rade sme chceli takýmto spôsobom poďakovať vlastníkom poľovných pozemkov za dôveru, ktorú do nás vložili pri uzatváraní nájomnej zmluvy na revír, - približuje Jozef Knapo, poľovný hospodár PZ Javorník.

Bohatý program pre všetkých

Podujatie začalo slávnostnou svätou omšou, na ktorej nechýbali ani poľovnícki trubači, poľovnícke psy, sokoliar či ulovený srnec. Počas celého dňa mohli návštevníci vidieť výstavu vybraných zhodov a trofejí od roku 1972 až do súčasnosť. Lákadlom boli aj kožušiny či vypreparované kusy zveri. Okrem humorne ladeného kultúrneho programu, o ktorý sa postarali členovia folklórnej skupiny Podžiaran, mohli ľudia vidieť aj rituál pasovania poľovníkov, ktorí prvýkrát ulovili kus zveri, za lovca zveri. Nechýbalo ani oceňovanie členov poľovníckeho združenia za celoživotné zásluhy o rozvoj poľovníctva v Papradne. Súčasťou poľovníckeho dňa bola aj prezentácia plemien poľovne upotrebiteľných psov združenia a ukážka vábenia jelenej zveri, ktorú predviedol majster Slovenska a vicemajster Európy vo vábení jelenej zveri Miroslav Poliček. Návštevníci si mohli vyskúšať lukostreľbu či pozrieť ukážky historických zbraní. Keďže poľovnícky deň v Papradne sa konal na Deň detí, organizátori mysleli aj na ne. Pre deti bol pripravený skákací hrad, maľovanie na tvár, súťaže a aktivity, s ktorými pomohli aj členky Slovenského klubu poľovníčok a nechýbala ani bohatá tombola.

Prezentácia zvykov i jedál

Neodmysliteľnou súčasťou rôznych poľovníckych podujatí je aj ochutnávka poľovníckych špecialít. Dôležitou súčasťou programu bola prezentácia poľovníckych zvykov, tradícií, obyčajov a počas celého dňa zneli poľovnícke signály na lesniciach, ktoré predviedli poľovnícki trubači. - Je dôležité, aby sme predávali svoje zvyky a tradície mladšiemu pokoleniu ako sme sa to snažili ukázať pri našom správaní, oblečení, pasovaní za lovca alebo sprievodnými poľovníckymi signálmi počas celého dňa. Média informujú širokú laickú verejnosť o poľovníckom živote rôznymi článkami a spôsobmi. Možno je lepšie, keď sa presvedčí každý sám na vlastné oči. Ako sa hovorí radšej jedenkrát vidieť ako stokrát počuť, - zhrnul J. Knapo.

Počasie vyšlo

Podujatiu, napriek nie veľmi optimistickým prognózam, počasie prialo a poľovnícky deň tak prilákal stovky návštevníkov. – Táto akcia vyšla nad mieru spokojnosti. Slávnostná omša, ktorá sa konala v úvode mala krásny priebeh a verím, že aj počas programu pripraveného v amfiteátri si každý prišiel na svoje. Okrem všetkým poľovníkom, ktorí sa akokoľvek podieľali na príprave podujatia, ďakujem tiež dobrovoľným hasičom za ich špeciality, FSk Podžiaran za vystúpenia. V neposlednom rade ďakujem pánovi farárovi za krásnu omšu a všetkým hosťom a sponzorom, -  poďakoval Miroslav Galko, predseda PZ Javorník. Poľovnícky deň pokračoval Poľovníckym juniálesom až do skorých ranných hodín.

Zuzana Burdejová

polovnicky_den_papradno_1.jpegpolovnicky_den_papradno_1.jpgpolovnicky_den_papradno_2.jpegpolovnicky_den_papradno_2.jpgpolovnicky_den_papradno_3.jpegpolovnicky_den_papradno_3.jpgpolovnicky_den_papradno_4.jpegpolovnicky_den_papradno_4.jpgpolovnicky_den_papradno_5.jpgpolovnicky_den_papradno_6.jpgpolovnicky_den_papradno_7.jpgpolovnicky_den_papradno_8.jpgpolovnicky_den_papradno_9.jpg

HĽADAŤ

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Prihlásenie

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD