Kancelária SPK, Štefánikova 10, Bratislava, tel. č.:  02/57 20 33 11

efsa logo schemaPodľa najnovšej správy Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA), Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) a referenčných laboratórií Európskej Únie (EU-RL) sa počet prípadov vysokopatogénnej vtáčej chrípky (HPAI) zaznamenaných v Európe medzi hydinou a vodným vtáctvom od leta zvýšil.

Zatiaľ čo počet prípadov so zistením vírusu HPAI v chovných kolóniách morských vtákov sa od predchádzajúceho monitorovaného obdobia (jún až september 2022) znížil, počet prípadov u vodného vtáctva a hydiny sa zvýšil. Predpokladá sa, že nárast počtu ohnísk u hydiny od leta súvisí so šírením vírusu prostredníctvom vodného vtáctva. Podrobné informácie o počte a vývoji prípadov nájdete v novom interaktívnom informačnom paneli, ktorý zverejnil úrad EFSA. Prebiehajúca epidémia HPAI je najväčšou, aká bola kedy v Európe zaznamenaná. V prvom roku epidémie, ktorý trval od októbra 2021 do septembra 2022, bolo v 37 európskych krajinách oznámených celkovo 2 520 ohnísk u hydiny, 227 u vtákov chovaných v zajatí a 3 867 zistení u voľne žijúcich vtákov. Na postihnutých farmách bolo usmrtených približne 50 miliónov vtákov. Neobvyklé pretrvávanie HPAI u voľne žijúceho vtáctva a hydiny počas celého leta 2022 znamená, že po prvýkrát nebolo možné jasne oddeliť koniec prvého roku epidémie od začiatku tohtoročnej sezóny HPAI, ktorá sa začala v októbri 2022.

ECDC, ktoré sa tiež podieľalo na vypracovaní správy, dospelo k záveru, že riziko infekcie je nízke pre všeobecnú ľudskú populáciu v EÚ/EEA a nízke až stredné pre osoby vystavené infekcii pri práci.

Na žiadosť Európskej komisie EFSA v súčasnosti posudzuje dostupnosť vakcín proti HPAI pre hydinu a zvažuje možné stratégie očkovania. Výsledky tejto práce, na ktorej sa podieľajú aj Európska agentúra pre lieky (EMA) a EU-RL, budú k dispozícii v druhej polovici roka 2023.

Odkaz na nové vedecké stanovisko nájdete na linku: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7786

Zdroj: EFSA

Hľadať

Sledujte HALALI

halali premiera

E-KNIHA NÁVŠTEV REVÍRU SPK

halali premiera

Výročné konferencie OPK

50t

Newsletter

50t

Odber newslettra

Poistenie PUP

Nadácia Príroda

SME ČLENMI

cic

FACE Official dark green 1

fitasc

Hlavný partner:

Tempus Car solo page 0001 

Zmluvní Partneri:

 

ibo_jpg.jpg

OKGroupSK150

partner lesy web

partner vlm web

 

Logo VF

Partneri a komunikační partneri

logo transparentne nove

oz zelen

Polovnictvo a Rybarstvo

LovuZdar DarkGreen1 1Logo VF

Telekomunikačný partner

O2BD
Táto webová stránka používa cookies, za účelom zlepšenia funkčnosti stránky pri poskytovaní našich služieb a štatistiky návštev. Zobrazením našej stránky súhlasíte s používaním súborov cookies a zvoľte možnosť „Súhlasím“. V prípade nesúhlasu, vyberte možnosť „Nesúhlasím“. O ich používaní a možnostiach nastavenia sa môžete informovať v sekcii.